Két új tárlat nyílt a Jósa András Múzeumban pénteken
Fotó: Szarka Lajos

Két új tárlat nyílt a Jósa András Múzeumban, a Restaurátorok tevékenysége című plakát- és a Nyíri agyagból indult világhírű Komlós kerámia kiállítás. Utóbbi tárlat közel 200 darab tárgyát egy Borsod megyei magángyűjtő biztosította a múzeum számára.

Különböző tematikákra lebontva mutatja be a Komlós kerámia gyűjteményt a Jósa András Múzeum. A világhírű testvárpár Komlós István és Komlós Miklós nyíregyháziak voltak, munkásságukban azért fontos a megyeszékhely, mert a városból merítettek ihletet, innen dolgoztak fel bizonyos témákat.

„A harmincas évek témáiról beszélünk, állatfigurák vagy a népi életnek a kis vicces jeleneteit is láthatjuk, de említhetném akár a szerelem vagy a női témáknak a bemutatása. Ezen kívül még használati tárgyakat, hamuzó, teáskanna és különböző kerámiából készült tárgyakat láthatunk.” - mondta Mohácsi Endre történész.

Magángyűjteményből tárlat

Kerekes Balázs Borsod megyei magángyűjtő évekkel ezelőtt nagyszüleitől örökölt 1-1 darab kerámiát, a család mind a két ágról. Ő biztosította a múzeum számára a kiállítás tárgyait.

„Valamilyen égi jelet kaptam és elkezdtem gyűjtögetni, először ritkán találtam ilyeneket, kommerszebb darabokat, de aztán belemerültem. Rájöttem, hogy Nyíregyházáról indultak és van Nyíregyháza jelzésű darabok is. Ezek mondjuk elég nehezen beszerezhetők, mert nagyon kevés maradt belőle.” - mesélte Kerekes Balázs.

A magángyűjtő az is elmesélte, hogy barátságokat is kötött a gyűjteménynek köszönhetően, sokan szólnak neki, ha látnak valahol 1-1 új darabot. A pesti piacokon, miskolci régiségi vásárokon és különböző bolhapiacokon is talált már Komlós kerámiát, illetve ajándékba is kapott már.

Restaurátorok tablókiállítása

A múzeumban egy másik tárlat is nyílt, szintén az első emeleten, ez a Restaurátorok tevékenységét bemutató tablókiállítás.

„Ennek már van itt nálunk a Jósa András Múzeumban hagyománya, három éven keresztül a Restaurátorok műhelytitkai címmel próbáltuk bemutatni a mestermunkákat, egy tablókiállítás keretében ismertetjük meg ezt most a látogatókkal. Már nem csak azokat láthatják, amelyeket a Jósa András Múzeum restaurátorai végeztek, hanem tulajdonképpen az egész ország restaurátorai. 30 tablón keresztül mutatjuk ezt be.” - közölte Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

A pandémia után a Jósa András Múzeum időről időre új tárlatokkal várja a látogatókat.

Kapcsolódó galéria

Időszaki kiállítások a Jósa András Múzeumban