Egymilliárdos fejlesztés Sóstón – Lakossági fórumot szerveztek a témában
Fotó: Szarka Lajos

992 millió forintos beruházással fejlesztenék Sóstót a következő évben, a téma kapcsán lakossági fórumot szerveztek a Városházán. A projekt célja a fő turisztikai attrakciók kiegészítése, hogy a turisták minél több vendégéjszakát töltsenek Nyíregyházán. A pályázat keretein belül többek között kialakítanának egy szökőkutat, kerékpárkölcsönző üzemelne, illetve nyilvános illemhelyeket is építenének Sóstón.

Megtelt a Városháza csütörtök délután, a sóstói közel egymilliárdos fejlesztésről tájékoztatták a helyieket. A látványtervek szerint így fog kinézni a beruházás után az Aquarius Élményfürdő előtti park.

A térrekonstrukció része egy szökőkútpark kialakítása, az 500 négyzetméteres vízfelületen a szökőkút az év nagy részében majd üzemel majd a tervek szerint. Egyedülállóságát az adja, hogy hat és húsz méter magasra lövellnek majd a vízsugarak, egy megjelenő vízködre pedig akár filmet is tudnak vetíteni.

Teltházas lakossági fórum

A beruházás kapcsán a helyben lakók is megosztották gondolataikat a lakossági fórumon, akik közül van, aki úgy látja, a városrészben lakók érdekeit kell elsőként figyelembe venni. Sokan a tervezett szökőkút méretét kifogásolták, mások szerint a zöldfelület csökkenésével nagyban nő a térkövezett terület. Emellett több olyan épületet is említettek a lehetséges, vágyott felújítások kapcsán, ami nem az önkormányzat tulajdonában áll, de Kósa Árpád kabinetvezető válaszában kiemelte, a cél mindenki számára közös: a városrész fejlesztése. A fórumon újabb javaslatok is érkeztek a városvezetés részére, például Hegedűs Ferenctől is, aki már 30 éve Sóstón él, őt érdekli és örül is az elmúlt 5-6 év fejlesztéseinek.

„A sétányon a kerékpárok tömegével kapcsolatban szeretnének javaslatot tenni, aztán a Fürdő utcán ki van téve egy harmincas tábla, de ott 80-100-zal jön mindenki és nagy a forgalom, ezen kívül Csónak utcán van egy 100 méteres rész, ami nagyon forgalmas és nagyon keskeny, azt lehetne esetleg fejleszteni. A másik pedig a köztéri WC-k, a gyerekek játszótere ott van mellettünk és minden anyuka keresi, csenget, hogy hová tudnak menni és ide szeretnénk 1-2 ötletet javaslatot tenni.” - mondta Hegedűs Ferenc.

A mostani projektben ez utóbbi is szerepel, három darab nyilvános illemhelyet telepítenek majd Sóstóra. Kósa Árpád a kerékpáros kérdésre is reagált, egyetért azzal, hogy még több kerékpártárolóra lenne szükség, így nem kellene kerülni a bicikliseket.

101 új fát ültetnek Sóstón

Többen az ellen szólaltak fel, hogy a tervezett műtárgyak és a burkolt területek helyére eső 26 darab fát szükséges kivágni, továbbá 14 invazív fehér akácot, utóbbiak olyan növények, amelyek felboríthatják a fennálló ökológiai egyensúlyt. A kabinetvezető emlékeztetett, a program keretében viszont 101 fát, 1654 cserjét és 503 növényt ültetnek majd Sóstón. 2017 és 2019 között pedig több mint 3600 fát, 17800 cserjét és 3300 évelő növényt telepítettek városszerte Nyíregyházán. Egyben kérdés: a most a fákért aggódok vajon miért nem emelték fel a szavukat, amikor az erdő egy részét eladták, vagy amikor a belváros közepére felépült a Korzó?

Nőhet a vendégéjszakák száma

„Ismét egy nagy projektbe kezdünk Sóstón, az elmúlt tíz éve a városvezetésnek arról szólt, hogy Nyíregyházát próbáljuk nagyon komoly, átgondolt koncepció mentén fejleszteni. Az egyik gyöngyszeme a városnak Sóstó, a turisták elsősorban oda jönnek és az is nyilvánvaló, hogy kell még attrakció Sóstóra. Már megvannak a szállodák, nagyon jól üzemelnek a magán apartmanok, de ez mind nem lenne, ha nem lenne olyan szórakozási lehetőség, amely itt tartja a vendégeket. Szeretnénk növelni a vendégéjszaka számot és ehhez kell olyan fajta fejlesztés, mint amit most tervezünk.” - közölte Kósa Árpád, polgármesteri kabinetvezető

Buszos összeköttetés

A tervek között szerepel, hogy összekötik a Tófürdő előtti és a Székely kapu melletti szökőkutat is. Ez a beruházás 2021. szeptember végén fejeződne be. A lakossági fórumon az is elhangzott, a jövőben Sóstón kívül alakítanának majd ki egy nagyobb parkolót, ahonnan elektromos buszokon lehetne megközelíteni a városrészt.