Két év után újra megteltek a templomok országszerte – ünnepi szentmisét, istentiszteletet tartottak az egyházi vezetők

Itthon is ünnepi szentmisét, istentiszteletet tartottak délelőtt az egyházi vezetők. Két év után újra megteltek a templomok országszerte. A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe – hangzott el az M1 Híradójában.

„Tudom, hogy Jézust keresitek a megfeszítettet, nincs itt mert feltámadt, amint megmondta nektek.”

A halált legyőző élet csodáját és az életet adó Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, amely örömüzenet – erről a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke beszélt az ünnepi Istentiszteleten. Balog Zoltán hangsúlyozta, Jézus Krisztus feltámadása az új kezdetet jelképezi, ami arra biztat bennünket, hogy tartsunk ki, soha nem adjuk fel és keressünk, mert mindig van remény a jóra.

„Isten szeretetéből történik, hogy legyen új kezdet. Benned is és közöttünk is. Legyen új kezdet a halál után, legyen új kezdet a pusztulás után, legyen új kezdet a háború után, legyen új kezdet a betegség után, legyen új kezdet a harag és a gyűlölet után” – mondta Balog Zoltán, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

„Húsvét vasárnapja van, Krisztus föltámadását ünnepeljük.”

Az Esztergomi bazilikában mutatott be húsvéti Szentmisét Erdő Péter. A bíboros, esztergom-budapesti érsek hálát adott azokért a felajánlásokért és adományokért, amelyekkel az ukrajnai menekülteken segítettek, és a béke fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy Jézus Krisztus békét hozott, ez a béke pedig az igazságosságon és a szereteten alapszik, ezért ilyen békét kért Magyarország, és az egész világ számára.

„Ezt a békét nevezi Jézus az ő békéjének. Nem úgy adja nekünk, ahogy a világ tud békét adni. Mert a világ sokszor az erősebb győzelmét és szilárd uralmát nevezi békének akkor is, ha közben igazságtalanság, hazugság, elnyomás uralkodik. Jézus békéje nem ilyen. Ő a teljes igazságosság és szeretet uralmát hozza” – fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Erdő Péter kiemelte: Jézus békéjéből már itt a földön megcsillanhat valami, ha a feltámadt Krisztus hitében és örömében élünk. Azaz, ha Jézus szeretetét utánozzuk és tanítását követjük életünkben, ha meglátjuk arcát a szenvedő, a rászoruló emberekben.

„Ez a nap az Úr napja, amelyet ő maga szerzett, hogy vigadozzunk és örvendezzünk.”

A Budavári Evangélikus templomban mutatott be húsvéti Istentiszteletet Fabiny Tamás, ahol új híveket is megkereszteltek. A Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy sokszor nagypéntek még megrendíti az embereket, ám húsvétvasárnap után már nincs meg az ujjongás, és az odaadás.

„Hazamegyünk, mint aki jól végezte a dolgát, elvégezte a vasárnapi szent cselekedetet, azt Istentiszteleten, és akkor bezárkózunk? Ne ezt tegyük szeretett testvéreim! Legyen ugyanaz a lendület bennünk, mint ami Péterben és a szeretett tanítványban odafelé is megvolt, és fussunk örömmel, kiáltsuk a világba: Krisztus feltámadt, valóban feltámad, mert  higgyétek el szeretett testvéreim, a világ várja ezt a jó hírt” – hangsúlyozta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.

 

Forrás: hirado.hu