Kertek alatt az influenzajárvány?

Hatalmas hűtőszekrényekben tárolják a FLUVAL AB típusú influenza oltóanyagot az ÁNTSZ nyíregyházi központjában. Itt vehetik át az igényelt adagokat a háziorvosok, amit a beadáshoz szükséges fecskendővel együtt kapnak meg. Az oltóanyagból, ahogy az elmúlt években, most is elegendő mennyiség áll rendelkezésre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Szükség is van rá, mert ugyan komoly influenzajárványról még nem lehet beszélni, de hasonló panaszokat okozó megbetegedésekből egyre több van.

100 EZER LAKOSRA 150 MEGBETEGEDÉS JUT

Magyar Veronika, megyei tisztifőorvos arról adott tájékoztatást, hogy a megye valamennyi területén átlépte a meghatározott járványküszöböt az influenzás megbetegedések száma. 150 megbetegedés jut 100 ezer lakosra. Hozzáfűzte: – Ugyan a járványküszöböt átlépte a megbetegedések száma, de laboratóriumi diagnózissal igazolt influenza, sem az „A”, sem a „B” vírustörzset illetően nem történt még.

„SOKAN CSAK MOST KAPNAK ÉSZBE...”

A Körte utcai háziorvosi rendelőben plakát hirdeti, hogy mikor adják be az oltásokat. A pácienseknek az oltóanyagot meg kell venniük a gyógyszertárban. Ennek ára 2 ezer forint. Ezt kell magukkal hozniuk, és a rendelési időben ingyen beadják nekik. Pócsiné Juhász Andrea, körzeti ápolónő elmondta: – Ősszel sokan oltatták be magukat, az elmúlt hetekben azonban kevesen. A legtöbben akkor kapnak észbe, hogy elfeledkeztek az oltásról, ha azt hallják, járvány van az országban. Ha bemondják a tévében, hogy a Dunántúlon megduplázódott a megbetegedés, aki akkor kap észbe, eljön…

IDÉN MÁR 60 ÉV FELETT IS INGYENES

A kismamák, krónikus betegségben szenvedők, egészségügyi dolgozók, gyógyszerérzékenységben vagy immunbetegségekben szenvedők idén is ingyen kaphatnak influenzaoltást. Újdonság, hogy míg az előző években, az idősek esetén csak 65 éven felülieknek járt az ingyenes oltás, idén lefelé módosította a szaktárca a korhatárt. Minden 60 évet betöltött ingyen juthat az oltáshoz. A térítésmentes oltóanyagok a háziorvosnál igényelhetőek. A szakemberek szerint még nem késő beadatni az influenzaoltást, igazi járvány ugyanis egy hét, 10 nap múlva várható, a védettség oltás esetén pedig 10–14 nap alatt alakul ki.

Z. Pintye Zsolt