Kérje a NAV segítségét, éljen az egyszerűsített bevallás lehetőségével
A személyijövedelemadó-bevallás elkészítésének és határidőre történő benyújtásának több módja is van. Az adózók bevallási kötelezettségüket egyszerűen, könnyen teljesíthetik, ha megbízzák a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a bevallásuk elkészítésével. Az egyszerűsített bevallást, azaz a NAV közreműködését február 16-áig kérhetik az adózók a 1453NY jelű nyomtatvány kitöltésével.

A NAV január 27-éig valamennyi érintetthez eljuttatta a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványokat, információkat tartalmazó egységcsomagot. A munkavállalók február 2-áig kérhették munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. Ha a munkáltató nem vállalja a plusz adminisztrációt, akkor bizonyos feltételek megléte esetén az adózó élhet az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségével is. A NAV honlapján (www.nav.gov.hu), az SZJA „fül” alatt minden részletes információ elérhető arról, hogy az adózó mikor jogosult, illetve mikor nem élhet az egyszerűsített bevallási formával. A honlapról letölthető a 1453NY jelű nyomtatvány is.

Egyszerűsített bevallást választhat az adózó például akkor, ha az adóévben (2014-ben) kizárólag olyan bevallási kötelezettség alá eső bevétele volt, amiből adóelőleget vontak, ha ingatlan adás-vételből jutott jövedelemhez, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében volt bevétele, vagy például osztalékból származott jövedelme és annak adójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót nem számolt el, vállalkozásából kivont jövedelmet szerzett, illetve családi kedvezményt érvényesített.

Nem választhatja ezt a bevallási módot az, aki önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által jóváírt támogatói adományt kapott, vagy ha egyéni vállalkozó volt és tevékenységét nem szüneteltette, ha árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből jövedelme származott, ha külföldi illetőségű a magánszemély, illetve ha külföldön adóztatható olyan adóköteles bevétele volt, ami nem Magyarországról származott, vagy ha a magánszemély a különadó hatálya alá tartozó bevételt szerzett.

Az egyszerűsített bevallást (1453E) a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti és legkésőbb 2015. április 30-áig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, nem kell semmit tenni – „hallgatás beleegyezés” alapon –, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2015. május 20-án.