Kerékpárverseny - Augusztus 17-19. között nyíregyházi központtal rendezik meg az Ifjúsági Világkupát
Fotó: Illusztráció

Augusztus 17-19. között nyíregyházi központtal rendezik meg a One Belt One Road Nations’ Cup Hungary Ifjúsági Világkupát. Az országúti férfi kerékpáros ifjúsági világkupa futamra 12 országból mintegy 80 versenyző nevezett, akik szinte minden nap 120 kilométeres távokat fognak teljesíteni.

Egy újabb nemzetközi eseménynek ad otthont Nyíregyháza, ugyanis a megyeszékhelyről indul és ide ér célba az a háromnapos országúti kerékpáros világkupaverseny, amely szerdán indul, és pénteken fejeződik be Nyíregyházán.

Az országúti kerékpáros világkupasorozat már 2020 óta jelen van, városainkban, nagyon fontos, hogy ez által lehetőségeket teremtünk a fiatalok számára, hogy részt vegyenek, és profivá is váljanak. Az a tendencia, amit a magyar kormány elindított, hogy minál több nemzetközi sporteseményt hozzunk hazánkba, az a Covid idején sem állt le. Most minden sportágban lehet látni az eredményeket, és azt is, hogy a kerékpáros sportágban is egyre erősebben jelen vagyunk a világ élvonalában.” - mondta el Dr. Szabó Tünde, kormánybiztos, országgyűlési képviselő.

Azért is nagyon fontosak ezek az események, mert a fiatalok és a sportszeretők is találkozhatnak példaképeikkel – hangzott el a sajtótájékoztatón. Nyíregyháza egy sportos város, már évek óta ad otthont rangos világversenyeknek, valamint a városlakók számára is folyamatosan szerveznek sporteseményeket – erről már Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere beszélt a hétfői sajtótájékoztatón.

Az elmúlt 2 év Covidos időszak volt, ez nem segített ilyen nagy versenyek szervezésében, és ennek ellenére mind a két év nagyon sikeres volt. A sportszeretet a mi városunkban nagyon sok területen megjelenik, több kerékpáros versenyt is tudtunk szervezni. A fejlesztések és programszervezések mellett a nyíregyháziak hozzáállása is inspiráló volt a versenyzők és a szervezők számára.”

Egy nagyon sikeres évtized után vagyunk, amikor is rengeteg sportinfrastruktúra-fejlesztés történt a városban, ehhez pedig az amatőr programok is fejlődtek – tette hozzá a polgármester. A szervező Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Dr. Princzinger Péter elmondta, ez a verseny már harmadik éve fontos része a nemzetközi versenynaptáruknak.

Csak itt rendeztünk Nyíregyháűza és környékén, ennek akkora értéke volt, hogy a kerékpáros világ azóta is megjegyezte. Harmadik éve vagyunk itt, és szerencsére e vagyunk látva magas színvonalú versenyekkel itt magyarországon. Innen indult a Giro d'Italia, a Tour de Hongrie, és ugyan olyan fontos számunkra ez az országúti férfi kerékpáros ifjúsági világkupa.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, VB szintű mezőny érkezik Nyíregyházára, azonban a koronavírus járvány miatt kevesebb a csapat, az elmúlt hetekben ugyanis többen visszavonták a nevezésüket. Azonban a szervezők felhívták a figyelmet arra is, hogy az elmúlt két évben a versenysorozat alatt senki sem kapta el a koronavírust, köszönhetően a felkészültségüknek.