Képviselői sorozat: 1. választókerület: dr. Ulrich Attila - Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai
Dr.Ulrich Attila

Dr. Ulrich Attila (FIDESZ-KDNP) közel 30 esztendeje él választott városában, Nyíregyházán. A történelemtudomány doktora 2014 óta alpolgármesterként dolgozik a városért, 2022-ben pedig az időközi önkormányzati választáson jelentős többséggel választották meg az 1. számú kerület egyéni képviselőjévé. Azóta munkahelye, a belváros egyben a képviselői kerülete is.

Dr. Ulrich Attila 1994-ben diplomázott Debrecenben, az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd rögtön Nyíregyházára érkezve két évtizedet töltött el a múzeumi rendszerben. Eközben visszajárt az egyetemre óraadóként és doktori programok bírálójaként, 2001-ben avatták a történelemtudományok doktorává. 2008 óta tagja az akadémia köztestületének, az MTA Bolyai ösztöndíjas pályázatáért országos kitüntetést kapott, s rendszeresen publikál folyóiratokban, emlékkötetekben, részt vesz konferenciákon – tehát a szakma továbbra is az élete szerves része maradt.

Alpolgármester és képviselő

Már a Kállay Gyűjtemény vezetőjeként kérte fel 2014-ben dr. Kovács Ferenc polgármester az alpolgármesteri tisztségre, amit akkor főállásban, még nem közgyűlési tagként töltött be. 2022-ben, a város díszpolgára, a néhai kórházfőigazgató, dr. Adorján Gusztáv halálával megüresedő képviselői helyért indult a városvezető koalíció, a FIDESZ-KDNP pártszövetség támogatásával, s a júniusi választáson az érvényes szavazatok 76 százalékával szerezte meg az 1. számú, döntően belvárosi kerület mandátumát. Így annak a területnek lett egyéni képviselője, ahol a mindennapjai is zajlanak, s ahová a gyermekei is járnak iskolába.

„Sokan elérnek”

– A belváros minden településen kiemelt övezet, melynek fontos a rendezettsége, hiszen a körzetben lakók komfortja mellett az ide érkezők sokszor itt szereznek első benyomást Nyíregyházáról. Sűrűn lakott részről van szó, ahol az általános megoldandó feladatok szinte világszerte ugyanazok: parkolási, közlekedési és csapadékvíz-elvezetési kérdések, amikre hosszabb távon lehet válaszokat adni, hiszen például a gépkocsik száma is jelentősen nőtt. Alpolgármesterként is sokan elérnek, de képviselőként is igyekszem eljutni a lakóközösségekhez és megoldást találni a felvetéseikre. Csak néhány példa: a Kossuth utcai tömbbelsőben parkolás megoldása és aszfaltozás, csatornatisztítás az Agyag utcán, a „piros ház” udvarán így készült kerítés, és a szépen felújított „kiserdők” környezetében az utcák egyirányúsírása is kérésre történt. Apróságoknak tűnnek, de fontos, hogy nyitott szemmel járjak erre is koncentrálva a térségben, s meglássam, meghalljam a feladatokat.

Jelentős belvárosi fejlesztések

– A belváros kétségtelen előnye, hogy sok, fontos városi fejlesztés is ide koncentrálódik érthető módon. Az imént említett területen született játszótér csak a jéghegy csúcsa, hiszen itt épült újjá az elmúlt bő évtizedben a Continental Aréna és a Váci Mihály Kulturális Központ, valamint a Kölyökvár, elkészült a hiánypótló Eissmann Uszoda és a Városi Jégpálya, csak a legjelentősebbeket említve. De természetesen érintette a körzetet a minden óvodát és bölcsődét felújító városi program, ezenkívül az energetikai rekonstrukció más területei is, gondolva az orvosi rendelőkre, s például a polgármesteri hivatalra és az arénára is kerültek napelemek.

Utak, járdák, csomópontok

– A városvezetés elkötelezett a közúti infrastruktúra felújításában is, a múlt évtized közepétől vált teljesen pormentessé a belváros, s ma már az összes ide vezető, jelentős forgalmat lebonyolító utca megújult, tavaly például a Hunyadi. De ha emlékszünk, csak néhány esztendeje közlekedhetünk a Szegfű utcán négy sávon, s milyen természetessé vált ez a kényelem a belvárosi szűkület helyett. A felújítások, építések érintették a járdákat, kerékpárutakat is, s nem állnak meg, hiszen most zajlik a Belső körút – László utca balesetveszélyes kereszteződésének átalakítása jelzőlámpásra, s az idén a Ferenc körúton is várható járdarekonstrukció.

Zöld környezet

– A választókörzethez tartozik a Bujtosi Városliget, mely az évek során újra méltó és közkedvelt pihenőhelyévé vált a nyíregyháziaknak, részben a Zöld Város program egyik elemeként, mely a Pazonyi teret is magában foglalta. A zöldítés egyébként is szívügyem, rengeteg faültetésen veszek részt, a belváros virágos szépsége megkérdőjelezhetetlen, sok energiát fektet bele a NYÍRVV Nonprofit Kft., pedig ez egyre nehezebb a szélsőséges időjárás miatt. Szívesen emelem ki, mert a megszületésénél én is bábáskodtam, hogy a Hősök terén az ország egyik legszebb, legkülönlegesebb Nemzeti Összetartozás Emlékművét avattuk fel nemrégiben.

Kultúra, rendezvények, fiatalok és idősek

– Alpolgármesterként több területet is viszek, az egyik a kulturális szféra. Büszkék lehetünk rá nyíregyháziként, hogy a közönség mellett a szakma is elismeri az intézményrendszerünket, hiszen minősített intézmény lett a VMKK és a könyvtár egyaránt, előbbi egy esztendőben átlépve a félmilliós nézőszámot, utóbbi a beiratkozói számát 6-ról 16 ezerre növelve. A Jósa András Múzeum az Év Múzeuma is volt, s jelentős kiállításai (Seuso-kincsek, Munkácsy, Rippl-Rónai, Szinyei Merse Pál), országos tetszést arattak. A Kulturális Negyed felújított épületébe költözött Kállay Gyűjtemény is elnyerte a látogatók és a szakma rokonszenvét, tavaly különdíjat is kapott, míg a városi pályázattal felújított Sóstói Múzeumfalu átlépte a 100 ezres évi látogatószámot. Ami a rendezvényeket illeti, a Covid időszak után kezd visszatérni régi népszerűségük és látogatottságuk. Sőt, a disznótoroson februárban rekord született, a tavalyi Tirpák Fesztivál már háromnapos volt, s még sorolhatnánk. Nem véletlen, hogy Nyíregyháza elnyerte a Kulturális Turizmus díjat is, egy civil szervezettől. A külkapcsolatokért is felelős vagyok, öröm a kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerünk, melyet a turizmus is kamatoztat. Emellett a fiatalság és az idősek képviselőivel is folyamatosan tartom a kapcsolatot. Előbbiek kérését például a kezdeményezésemre létrehozott Ifjúsági Kerekasztalon meghallgatva szervezzük az események fellépőinek egy részét, s az a cél, hogy nívós munkahelyeket teremtve egyre többen képzeljék el közülük itthon az életüket. Az Idősügyi Tanács alelnökeként is jelzem, kiemelten törődünk a szépkorúakkal, akiknek rengeteg programot indítottunk, gondolva a Meséld el... és az Alkotó idősek pályázatokra, a sporttalálkozóra, a világnapi közös sétára, a Mozdulj Nyíregyháza! több elemére, illetve a karácsonyi ajándékcsomagra. Számunkra minden generáció fontos!