Képregényes kiállítás – Szendrei Fantasy

A Móricz Zsigmond Könyvtárral együtt megnyitott a KépregényTár is, mely újra várja a műfaj szerelmeseit a nyitvatartási időben. A nyitány egy kiállításmegnyitó és könyvbemutató volt kedden délután. A Debrecenben élő Szendrei Tibor három évtizeden át rajzolt figuráit, hőseit és hősnőit láthatták a vendégek, de információt kaphattunk arról is, hogy egy egyesület működteti a jövőben a képregényes sarkot.

30 év munkásságát összegzi az a könyv, mely a debreceni Szendrei Tibor grafikusművész, illusztrátor és képregényrajzoló munkáit foglalja egybe. Az Intuíciók című kötet a fantázia és fantasztikum világába repíti a látogatót. Tanulságos, izgalmas és látványos kiadvány, ezért gondolta az újranyíló könyvtárban működő KépregényTár vezetője, hogy ezzel a könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval lehet ismét népszerűsíteni a 2. emeleti szegletet.

„A képregény volt az első, ami nekem is megtetszett, és a rajztudásom javát szerintem a képregényrajzolással szereztem, hiszen rengeteget kell rajzolni, rengeteg információt begyűjteni. Gyakorlatilag jófajta oktatási mód a képregény rajzolása ahhoz, hogy a rajztudásunkat fejlesszük. Én is ugyanígy kezdtem tizenévesen, mint akik itt vannak. Először másoltam, más képregények rajzait próbáltam adaptálni, majd úgy éreztem, hogy ezt magam is meg tudom oldani, és onnantól kezdve saját fejből, saját tapasztalatból merítettem” – fogalmazott Szendrei Tibor grafikusművész.

A képregény csupán egy része a munkának. A romantikustól a történelmi, a fantasy és sci-fi irodalom illusztrálásával is foglalkozott az alkotó. Nevéhez fűződik több regény és mese ábrázolása, ezek közül a leghíresebb a Káosz világa, és egyáltalán a Káosz sorozat, vagy az Emberek és robotok, a Találkozás sorozatban. Újabb időkben már saját ötleteiből dolgozik, és utólag születik majd hozzá a történet. A kedd délutáni eseményen Halmi Zsolt grafikusművész beszélgetett a kollégájával a kézzel készült és a digitális alkotásról.

Lassan két éve, hogy működik a könyvtárban a KépregényTár. Mostantól profi egyesület szervezi és irányítja a programját.

„Néhány napja bejegyzésre került a KépRemény Kulturális Egyesület. Ennek az égisze alatt próbáljuk szervezni a programjainkat. A tavalyról elmaradt Dargay-kiállítás következik áprilisban. Lesz Gyulay Líviusz-kiállítás, a VIDOR Fesztiválon a mangások, a japán képregény szerelmesei lesznek a főszerepben. Év végén pedig a szuperhősök fognak érkezni, és nagyszabású történelmi képregény kiállítás is lesz, ahol Bán János író lesz a vendégünk, aki nagyon sok képregénynek is a szerzője. Elég gazdag ennek az évnek a terve, ugyanakkor júniusban rendezik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, ahol mi rendezzük a Képregény 150 éve című nagyszabású kiállítást” – tájékoztatott Kertész Sándor képregénykutató, a KépRemény Egyesület elnöke.

Mindemellett nyáron ismét lesz rajzos tábor. Az új érdeklődőknek egy kezdő csoportot indítanak, a tavaly nyári résztvevők pedig a haladó csoportba jelentkezhetnek majd a Móricz Zsigmond Könyvtárban.