Kényszergyógykezelés – Mit jelent és milyen esetekben alkalmazzák?

Kényszergyógykezelés – Mit jelent és milyen esetekben alkalmazzák?

Abban az esetben, ha egy kóros elmeállapotúnak vélt személy erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, a bíróság szakértők bevonásával tisztázza, hogy az illető valóban kóros elmeállapotú-e, s ha igen, milyen mértékben.

A kóros elmeállapotnak több fajtája ismert: elmebetegség (pl. tudathasadással járó skizofrénia), gyengeelméjűség, szellemi leépülés, személyiségzavar, tudatzavar.

Ha a szakértői vizsgálat eredménye azt bizonyítja, hogy az elkövető kóros elmeállapotánál fogva képtelen volt arra, hogy felismerje a tette következményeit, és ennek megfelelően cselekedjen, a bíróság kényszergyógykezelést rendelhet el.

Így megakadályozható, hogy az illető újabb bűncselekményt valósítson meg.

Ezt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) hajtják végre, amely egy zárt jellegű intézet. Az ott tartózkodás határozatlan időtartamra szól, melyet kizárólag akkor szüntetnek meg, ha az orvosi vizsgálatok alapján annak szükségessége már nem áll fenn. Az elítélt folyamatos felügyelet alatt áll, és az intézetet is kizárólag indokolt esetben, felügyelettel hagyhatja el.

Ha a szakértő azt állapítja meg, hogy az elkövető kóros elmeállapotú ugyan, de fel tudta ismerni a tette következményeit, akkor a büntetés elkerülhetetlen, az állapota enyhítő körülményként értékelhető.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék