Kemény telünk lesz, fehér karácsonnyal? - Ezekre a kérdésekre kerestük a választ
Kemény telünk lesz, fehér karácsonnyal? - Ezekre a kérdésekre kerestük a választ

Az ősz beköszöntével és a levegő lehűlésével párhuzamosan már sokak fejében megfordul, hogy vajon milyennek ígérkezik az idei tél? És vajon fehér karácsonyunk lesz? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ cikkünkben.

Pontos időjárás-előrejelzés egy-három napra adható a tudomány jelenlegi állása szerint, az egyhetes előrejelzés már bizonytalan. Ez abból adódik, hogy a légkör tulajdonságait sem lehet minden pontjában mérni és a mérések is hibával terheltek.

Azonban bizonyos valószínűséggel hosszabb időtávra is meg lehet mondani, hogy a szokásosnál melegebb vagy hidegebb, vagy éppen szárazabb vagy csapadékosabb lesz-e az idő.

Dávid Mihály nyíregyházi mérnök több mint negyven éve készít hosszú távú előrejelzést és számításai a legtöbb esetben pontosnak bizonyulnak. Az év végéhez közeledve elkészíti a következő évi hozzávetőleges időjárás-előrejelzését. Amit 2020 év végén megjósolt a 2021-es évre, javarészt beigazolódott.

Pontos volt a nyári előrejelzés

A nyár első hónapjára azt írta, hirtelen érkezik a nyár, június elején – negyedikén már 24 és 27 fok között alakultak a csúcsértékek – és a hónap végére már kánikula várható. És érvénybe is lépett a hőségriadó a hónap végén. Úgy gondolta, hogy a hónap eleje még csapadékos lesz, de Medárd napján már nem fog esni.

A júliussal kapcsolatban merész kijelentéseket tett, 35–40 fok közötti meleget jósolt, és a 38 fokot is meghaladta a forróság. Sorra megdőltek a melegrekordok a nyáron, még 40 foknál magasabb hőmérséklet is előfordult. Adonynál 40,2 fokot regisztráltak.

Augusztus elejére azt írta, hogy kicsit enyhül a forróság, de aztán ismét 35-36 fok lesz. A hónap első felében eső is ritkán enyhíti a hőséget. Augusztus 20-án 30 fok körüli hőség várható. És valóban enyhébb hónap volt már az augusztus, de a nemzeti ünnep környékén sem panaszkodhattunk az időjárásra. 

Novemberben havazhat

Tehát a nyár után joggal bízhatunk Dávid Mihály számításaiban. Időrendi sorrendben lássuk az őszt. A mérnök előrejelzése szerint szeptember elején enyhül a forróság, és enyhült is a forróság, sőt. A hónap közepén szerinte megint előfordul 30 fokos nappali hőmérséklet. Ebben inkább a nyarat kedvelők bízhatnak, akik szeretnének még egy rövid nyárias időszakot. Várhatóan egész hónapban jellemzőek lesznek a gyors záporok.

Október elején hirtelen lehűl az idő, és a hónap közepén további lehűlés várható. Fagyra még nem kell számítani. Sok lesz a csapadék, különösen 20-a körül.

Novemberben napközben már nemigen lesz melegebb 10 foknál, és éjszaka fagypont közelébe kerül a hőmérséklet, a hónap végén pedig kemény fagyokra lehet számítani. Lehullhat az első hó.

Nem valószínű a fehér karácsony

A „Dávid-naptár” szerint idén sem valószínű a fehér karácsony. A hónap első felében hideg lesz, éjszakai fagyokkal és nappal 0 fok körüli hőmérséklettel. Karácsony környékén, szilveszterkor pedig akár 10 fokra is felmelegszik a levegő. Ezzel választ is kaptunk a cikk elején feltett kérdésekre.

hirado.hu