Kemény napunk lesz: a hőség mellett zivatarok is kínoznak majd
Fotó: Illusztráció

Kedden a sok napsütés mellett kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz felettünk.

A délelőtti órákban a Dunántúl északi részén fordulhat elő zápor, zivatar, később a Bakonyban és az Északi-középhegységben alakulhat ki elvétve egy-egy zápor, majd a késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúl nyugati felén alakulhat ki zápor, zivatar. A Dunántúl nyugati részén megélénkül az északkeleti szél. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 32 és 37 fok között valószínű. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.06.28. kedd éjfélig

Hőség: tovább fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladhatja 25 fokot, elsősorban az Alföldön a 27 fokot is.

Zivatar: a reggeli órákban a Dunántúl északi felén és a Dél-Dunántúl keleti területein, valamint kisebb eséllyel az Északi-középhegység nyugati felében alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadék (10-30 mm), viharos széllökés (>60 km/h), kisebb eséllyel apró szemű jég kísérhet. A késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben fordulhatnak elő zivatarok, melyek azonban hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és intenzív csapadék társulhat hozzájuk. Kialakulásuk helye és pályája azonban bizonytalan, egyes forgatókönyvek szerint az előfordulásuk az országhatáron kívül valószínű.

 

Forrás: hirado.hu