Kék séta – Idén is megrendezték a figyelemfelkeltő prevenciós eseményt Nyíregyházán

Kék séta – Idén is megrendezték a figyelemfelkeltő prevenciós eseményt Nyíregyházán
A betegség, mely a statisztika szerint évente körülbelül 13 ezer embert érint. Fotó: Kohut Árpád

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. A betegség nemzetközi színe a kék, ezért rendeznek épp 10 esztendeje úgynevezett Kék sétát a megyei betegeket összefogó ILCO Egyesület szervezésében. Így hívják fel a prevencióra és a gyógyulás lehetőségére a belvárosban közlekedők és a TV nézők figyelmét.

Én a férjemet ápoltam már több éven keresztül. Épp bent volt az onkológián. Azt gondoltam, hogy azért vagyok fáradt, azért vannak görcseim, mert ki vagyok merülve. Az onkológus doktornőnek elmondtam, ő adott egy prospektust, megnéztem, és abból a 10 pontból, ami a vastagbéldaganatnak a tünete, abból nyolc rám illett. Rá egy hónapra már műteni kellett.

- így kezdődött és így oldódott meg Fábián Istvánné Egyesületi tag betegsége.

A betegség, mely a statisztika szerint évente körülbelül 13 ezer embert érint, kiknek fele meghal. Pedig e ráktípus 100 %-ban gyógyítható, ha időben felfedezik.

Kovács Istvánné az ILCO Egyesület elnöke szerint:

A legfőbb feladata az egyesületnek, hogy ezt a számot csökkentse Évek óta felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy figyeljenek azokra a tünetekre, és menjenek el orvoshoz, mert a vastagbélrák 100%-ban gyógyítható,  ha időben észreveszik. A legfontosabb feladatunk a kormány törekvéseivel összhangban, hogy a szűrésre hívjuk fel a figyelmet.

Az átlag városlakó, a járókelő ember viszonylag keveset tud a betegségről, tartózkodó vagy éppen elzárkózó.

Nem tudom, mit jelent a kék szalag. Nem hallottam róla.

- mondta az egyik járókelő.

Nem voltam még szűrésen, de úgy látom, hogy az idősebbek körében gyakoribb. Majd gondolkodom rajta.

Sajnos vannak egyre fiatalabb betegek is.

– tájékoztatta a fiatalembert az elnök asszony.

A megyei ILCO Egyesületnek 329 regisztrált tagja van. 33 ilyen egyesület tartozik az országos szövetségbe. A szabolcsi elnök a Nemzeti Betegfórum elnökségi tagja. Javaslattevő szerepe van többek között neki is az egészségüggyel kapcsolatos törvényalkotásban. Megerősítette a köztudatban már elterjedt hírt, hogy ősszel az 50 és 70 év közöttiek körében országos szűrőprogram indul. Emellett más is tartozik a megelőzés körébe.

Igen, lehet tenni. Az életmód megváltoztatásával. Az egészséges táplálkozás, a mozgás, a sport, ez mind nagyon fontos tényező. Genetikailag is öröklődhet. Ahol vannak már családi polipózisok, ott fokozottan kell figyelni a családtagoknak, önként kell jelentkezni a szűrésre. El kell menni, megelőzni a bajt.

- fogalmazott az egyesület elnöke.

A felvilágosítás és a rehabilitáció miatt tulajdonképpen népegészségügyi feladatokat lát el az egyesület. Azzal, hogy közösséget és találkozási alkalmakat kínál,kirándulást vagy orvosi tanácsadást, testi és lelki felszabadulást, gyógyulást hoz a beteg ember számára.

Kapcsolódó galéria

KÉK Séta a Kossuth téren