Kárt okozhat az enyhe idő – A mezőgazdaság nagyon várja a hideg, téli időjárást

Olyan állapotban vannak a gyümölcsösök, mintha már március közepén lennénk, az enyhe időjárás felgyorsította a rügyek fejlődését. Ha a fák nedvkeringése elindul, akár egy mínusz öt fokos lehűlés is nagy károkat okozhat majd a termésben. A mezőgazdaságban dolgozók bíznak benne, hogy hamarosan megérkezik a téli hideg időjárás.

Rendkívül aszályos volt a 2022-es év Magyarországon, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége amióta statisztikát készít, nem találkozott ilyen mértékű szárazsággal, a folyóvizeink vízszintje lecsökkent, vízhozamuk gyakorlatilag megszűnt, a talajban 4-5 méter talajvízszint-csökkenés volt tavaly nyáron.

Nincs ellátási probléma

Ezek eredménye, hogy a szántóföldi és főként a kapáskultúrák harmadát, negyedét takarították be azokhoz a mennyiségekhez képest, amelyeket az előző években megszoktak a gazdák. Eddig ellátási probléma azonban még nem jelentkezett.

A burgonya termőterülete nagyon visszaesett országos szinten és megyénkben is. Egy alapvető élelmiszerről beszélünk, én ott félek attól, hogy esetleg bekövetkezhet az, hogy Lengyelországból hozunk be rengeteg burgonyát és ha a lengyelek jobb piacot találnak a burgonyájuknak, akkor minket hanyagolni fognak. Egyelőre azt gondoltuk, hogy karácsony környékére a magyar burgonya el fog fogyni, de nem fogyott el, ez köszönhető annak is, hogy Lengyelországból többet hozunk be, illetve a burgonya drágulása miatt pedig inkább tésztaféléket esznek vagy készítenek a háziasszonyok” – nyilatkozta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke.

Túl enyhe időjárás

A 2023-as enyhe időjárással kezdődött, ez az őszi kalászosok szempontjából pozitív, azok szépen teleltek és talán túlfejlettek is – tette hozzá Rácz Imre. Emellett viszont számtalan negatív hatása is lehet a januári meleg időjárásnak, így a mezőgazdaság abban bízik, hogy hamarosan megérkezik a téli hideg, hogy a rügyek ne fejlődjenek ennyire gyors ütemben a gyümölcsösökben.

Ha pedig a kártevőkre gondolunk, aminek ki kellett volna fagyni, az nem fagyott ki, vagy az őszi mélyszántás, ami kötött talajokon történt, ott a fagy szokta ezt omlóssá tenni, a gyümölcsösökben a kártevők nem pusztultak el, valamint ez a jó idő még abban is káros, hogy a talajhőmérséklet sem hűlt le és akár megindulhat a nedvkeringés. Utána már egy 5–10 fok közötti mínusz, amiről azt mondanánk, hogy nem olyan hideg télen, de ha a nedvkeringés megindul, akkor ez majd a gyümölcsösökre nagyon károsan hathat. Most olyan állapotban vannak a gyümölcsösök, mint mondjuk március közepe fele kellene lenni” – emelte ki Rácz Imre.

Nehéz évek

Az elmúlt néhány év kifejezetten nehéz volt a mezőgazdaságban dolgozók számára, az agrárgazdasági kamara területi elnöke az állattenyésztés visszaesésében látja a legnagyobb problémát. Sokan a takarmányárak miatt kerültek kilátástalan helyzetbe, a háború miatt Ukrajnából beözönlött gabonafélék nagy része a mi megyénkben landolt, ha pedig azok itt is maradnak, az a mezőgazdasági termelőknek okoz majd problémát – tette hozzá Rácz Imre.