Karácsonyi hangulat ruszin módra

Ószláv és ruszin egyházi dalokat énekeltek a komlóskai asszonyok a Nyíregyházi Főiskola ebédlőjében. Itt tartotta az Országos Ruszin Önkormányzat és a Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat közös hagyományőrző rendezvényét. Az adventi időszakban még egy különleges, autentikus, ruszin kántálást is láthattak a résztvevők. Jó évet zártak idén a magukat ruszinnak valló, Magyarországon élő emberek. Ezt már Giricz Vera mondta Nyíregyházán. Személyében 70 év után ugyanis ismét van képviseletük a Parlamentben. Emellett hangsúlyozta, a választások után 43 települési és 2 megyei ruszin nemzetiségi önkormányzat alakult országszerte. Az eredményeknek is köszönhetően nagyszabású Ruszin Nemzetiségi Napot rendeztek a Szent István Bazilikában.

– Három egyházi kórussal, 400 fővel, mindenki számára feledhetetlen élmény volt, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke, Kocsis püspök celebrálta az ünnepi misét és ez új erőt adott ahhoz, hogy felkészüljünk az őszi nemzetiségi képviselők választására – mondta Giricz Vera, ruszin nemzetiségi szószóló.

2011-ben közel 4 ezer állampolgár vallotta magát ruszinnak Magyarországon. Ez az adat azt jelenti, hogy a korábbi összeíráshoz képest megháromszorozódott a ruszin identitással rendelkező polgárok száma. Ruszinnak vallotta magát legutóbb az orosi parókus, Mosolygó Marcell is, aki részt vett az eseményen.

– Az ereimben háromnegyed részben ruszin vér folyik, az őseim ószláv nyelven imádkoztak és egymás között ruszinul beszéltek – Mosolygó Marcell görögkatolikus lelkész.

A parókus közreműködésével egyházi dalokat énekeltek a ruszinok és megidéztek egy ruszin szertartást is.

Október 28-án új országos elnököt is választottak a ruszinok. Kramarenko Viktor azt mondta, szeretnék, ha nemcsak az idősek és a nemzetiségi iskolákba járó fiatalok kapcsolódnának be a programjaikba.

– A középkorosztállyal kellene nekünk egy komolyabb munkát végezni, mert a nagymamák az unokákkal jobban ráérnek, és ebbe a rohanó világba, az embereknek a munka veszi el a legtöbb idejét és a hagyomány megőrzése a hétvégéket venné igénybe, és azt vettük észre, hogy az embereknek kevés ideje van rá – mondta az elnök.

Az országos elnök arról is beszélt, hogy a következő évben ruszin hagyományőrző táborokat rendeznek fiataloknak, májusban a ruszin történelem kutatója tiszteletére Hodinka Antal Emléknapot tartanak, ősszel pedig egy Országos Ruszin Búcsút kívánnak szervezni.

Z. Pintye Zsolt