Karácsonyi hangulat a belvárosban – Tíz kilométernyi fényárban úszik Nyíregyháza
Fotó: Szarka Lajos

Felkapcsolták a karácsonyi fényeket a belvárosban és meggyújtották az első gyertyát vasárnap. November 29-e volt az idei advent első vasárnapja. Ebben az évben elmarad a karácsonyi vásár és programok sem lesznek, a belváros azonban ünnepi hangulatba került a tíz kilométernyi fényárnak köszönhetően.

Fél öt előtt pár perccel még sötét volt a Kossuth téren, néhány járókelő sétálgatott a belvárosban, páran pedig a gyertyagyújtást is várták a városháza előtt. A koronavírus-járvány miatt továbbra sem lehet programokat szervezni, így advent első vasárnapja, november 29-e csendes volt Nyíregyházán is. Aztán fél ötkor, a harangszó után felkapcsolták a karácsonyi fényeket a Kossuth téren, ezzel együtt megérkezett az ünnepi hangulat is a megyeszékhelyre.

Elmaradnak a programok

A nyíregyháziak számára évek óta hagyomány, hogy advent első vasárnapján fél ötkor kapcsolják fel a fényeket. A világjárvány teljesen megváltoztatta az idei terveket, a kis faházakat még akkor pakolták ki a Kossuth térre, amikor az volt a terv, hogy a korábbi éveknél visszafogottabban, de lesz karácsonyi vásár Nyíregyházán. A kipakolást követő héten azonban bejelentették a korlátozásokat, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy a fények maradnak, a programokat azonban törlik. A városháza dísztermében évről évre megrendezett „Varázslatos Karácsony” kiállítás is elmarad.

Ünnepi gondolatok

Minden vasárnap a gyertyagyújtásnál egy egyház képviselője lesz jelen, első alkalommal Zsarnai Krisztián evangélikus esperes osztotta meg ünnepi gondolatait:

„Megrendítő karácsony vár reánk, de könyörgünk azért, hogy ebben a helyzetben is adj bölcs szívet és add Urunk, hogy egész szívünket-lelkünket mindezek ellenére ünnepbe tudjuk öltöztetni.”

 

A következő hetekben a görög-, majd a római katolikus, végül a református egyház helyi képviselőjével gyújtja meg a város koszorúján a gyertyát dr. Kovács Ferenc polgármester.

A város karácsonyfája

A város 17 méter magas, több mint ötvenéves karácsonyfáját november elején szállították a Kossuth térre, az elmúlt napokban a NYÍRVV gondoskodott a feldíszítéséről.

„Ez egy nehéz időszak, de törekedtünk arra, hogy a város karácsonyfája itt legyen, a tér díszkivilágítása is úgy legyen. Mindenkinek nagyon kell vigyáznia magára és másokra is, és talán amikor már a vakcinák is érkeznek, majd kifelé megyünk ebből a nagyon nehéz helyzetből” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

10 kilométernyi fény

A belvárosi és a főtér környéki bevezető utak a tavalyihoz hasonlóan kivilágítást kaptak, a városházára nagyjából 15 százalékkal több fény jutott, így idén az erkély oszlopait és a teraszt is kidíszítették. A tavaly megkedvelt Kossuth téri fényhálót is kifeszítették és idén hárommal több óriás fát, összesen 4 platánt és 2 gesztenyét dekoráltak világító gömbökkel. Szintén újdonság, hogy a Városalapító atyák szobrának környezetében lévő fél tucat fát is feldíszítették, a város karácsonyfájára pedig 1200 méternyi új fényfüzér került a korábbi kiegészítéseként. Így már több mint 3 kilométernyi fény teszi különlegessé a város karácsonyfáját a Takarékpalota előtt.

Kapcsolódó galéria

Advent 2020 első gyertyája