Kállay Iván emlékére nyílt kiállítás a Kállay Gyűjteményben

Az I. világháború befejezésének 100. évfordulóján, a Kállay család egyetlen hősi halottja, Kállay Iván huszár főhadnagy emlékére nyílt kiállítás a Kállay Gyűjteményben, a Széchenyi utca 1. szám alatt és 2019. január végéig fogadja a látogatókat.


A gyűjtemény főszereplője a nagykállói ág leszármazottja, a Bessenyei téren házat építtető kórházigazgató főorvos, Kállay Rudolf fia. Iván nővére Helén, Kállay Miklós, a néhai miniszterelnök felesége. Kállay Iván katonai pályára lépett, 1908-ban végzett a Ludovikán, majd 13-tól lett a nagy hírű császári és királyi IX. Nádasdy Huszárezred főhadnagya. Ekkor indult Galíciában a nagy lovas felderítés.

Galícia, a kiterjedt nagy Alföld alkalmas volt a nagy lovas rohamokra, amelyeket végre is hajtottak, még a régi hagyományos színes ruhájukban. Lobogó mentében, piros csákóval, piros nadrágban. Félelmetes volt egy ilyen lovasroham. Annyira, hogy a kozákokat úgy megkergették párszor, hogy 1914-től csak vörös ördögnek nevezték a magyar huszárt. A magyar huszárok nagy örömmel tovább is vitték ezt, tehát a vörös ördög kifejezés rájuk ragadt.

– fűzte a történethez és a kiállítás elé Dr. Bene János történész, címzetes múzeumigazgató.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Bukovinába vonult tovább az ezred, itt halt 28 évesen hősi halált a főhadnagy, 1915 áprilisában.

Személyes tárgyaiból, illetve az ezredhez és a korhoz köthető dokumentumokból nyílt meg a kiállítás. E történelmi tabló az iratokon, fotókon és személyes tárgyakon túl huszártiszti kardot és katonai érdemkeresztet is a látogató elé tár. Az emlékeket egy barna színű mappában Kállay Iván édesapja, Kállay Rudolf kezdte összegyűjteni.

Felvettük a kapcsolatot a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum munkatársaival is. Tőlük kaptuk kölcsön az egyenruhákat, illetve néhány képet is, és természetesen a Jósa András Múzeum címzetes múzeumigazgatójával, dr. Bene Jánossal is felvettük a kapcsolatot. Tőle többek között fegyvereket kaptunk, illetve egyéb képet, kiegészítőt a kiállításhoz.

– szólt az anyaggyűjtésről a múzeum történésze, Holmár Zoltán.

A Kállay Gyűjteményben január végéig láthatják e bemutatót a látogatók. A gyűjtemény nyitott múzeum szeretne lenni, ezért fogad két amatőr természetfotóiból november közepén egy tárlatra valót. 

Az állandó kiállítások a téli ünnepek előtt december 19-ig lesznek nyitva.

 

Matyasovszki Edit