Kállay-ház – Tovább bővült a Kállay Gyűjtemény
fotó: Szarka Lajos

Újabb tétellel bővült a Kállay Gyűjtemény. Az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós külügyminisztere, a közel egy évig hivatalban levő Ghyczy Jenő, a háborúból való kilépési politika egyik irányítójának díszmagyar viselete és kitüntetései kerültek a Kállay-házba Nyíregyházára. 

Ghyczy Jenő osztrák-magyar konzuli attasé volt a monarchia összeomlásáig, majd magyar konzuli attaséként folytatta pályafutását. 1939-től a Külügyminisztérium politikai osztályának vezetője volt, majd 1940 decemberétől rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter. 1943 júliusától 1944 márciusáig, több mint fél éven keresztül Magyarország külügyminisztere volt. A hozzá kötődő tárgyakat dr. Baján László adományozta a gyűjteménynek, aki a Ghyczy család leszármazottja és örököse egyben.

A nagymamám nővére és az ő férje volt Ghyczy Jenő, nagymamám nővére pedig gyermektelenül halt meg, és az én édesanyám volt a keresztlányuk, tehát mi örököltük a dolgaikat. Így került ez hozzánk, több mindennel együtt, ebből a díszmagyar és az érdemrendek kerültek a Kállay Gyűjteménybe.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Kállay leszármazottak és dr. Baján László családja már régóta ismerik egymást és gyermekkoruk óta jó kapcsolatot ápolnak a családok.

Rettentő hálásak vagyunk, hogy ez a gyűjtemény létezik, ez az új díszmagyar viselet, illetve a kitüntetések abszolút passzolnak a már meglévő kiállítás darabjaihoz, ez egy jelentős lépés előre, és örülünk, hogy ez mostantól itt lesz kiállítva” – mondta el Kállay Helén, a Kállay család leszármazottja.

Ghyczy Jenő a háborúból való kilépési politika egyik irányítója volt, a Kállay kormány fontos tagja. Az egykori viselete és a kitüntetései pedig valódi történelmi ereklyék. 

Ez egy olyan mente, amely rajta szerepel az 1943-ban újjáalakult Kállay kormány fotóján is. Ghyczy Jenő egy régi diplomata volt, aki még a monarchia idején kezdte meg külügyi szolgálatát, és később lett a ranglétra csúcsára érve közel egy évig külügyminisztere. Nemcsak a mente jött, hanem kitüntetések is, amelyek kiegészítik az itteni anyagot, másrészt megmutatják ennek a korszaknak a jelentőségét, gazdagságát” erről már dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt televíziónknak.

A restaurált viseletet és az eredeti kitüntetéseket Gödöllőről, a Királyi Kastélyból felújítás miatt szállították át Nyíregyházára. Az eredeti tervek szerint 5 évig tartották volna a Kállay Gyűjteményben a relikviákat, azonban a viselet és a kitüntetések akár véglegesen is a nyíregyházi gyűjteménybe költözhetnek.

Kapcsolódó galéria

Kállay Ház kitüntetéseket kapott