Kakasok a belvárosban? Kukorékolástól hangos néhány utca Nyíregyházán!

Ha valamikor, hát a kijárási korlátozás ideje alatt – amikor a nap jelentős részét a négy fal között töltöttük - pláne, hogy felértékelődött annak fontossága, kik laknak a szomszédunkban. De persze igaz ez általánosságban is, hiszen bármilyen kellemetlenség megkeserítheti azok életét, akik csak békét és csendet szeretnének, amikor otthon vannak…

 

A jószomszédi viszonyról, egy kisebb város tekintetében is, könyveket lehetne írni, hiszen ezen kapcsolatoknak gyakorta örök harag, pereskedés vagy akár ölre menés a vége. Csokorba szedni a nyíregyházi eseteket is szinte lehetetlen lenne: hallottunk már éjszaka hangoskodó fiatalokról; éjfélkor fúró-faragó szomszédokról; na meg olyanokról, akik hangosan veszekednek; beszélgetnek; hajnali háromkor magas sarkú cipőben topognak; hangosan ugató kutyákkal élnek együtt; és a legújabb: kakasokat tartanak. A kakas pedig kukorékol. Nem csak pirkadatkor, hanem bizony egész nap… Egy rövid Facebook poszt után pedig hamar kiderült: a Dózsa György utcában, a Hunyadi utcában, a Rákóczi utcában és egyesek szerint az árok utcai tömb egyik erkélyén is… Vannak, akik örömmel hallgatják a kukorékolást, míg mások szerint elviselhetetlen és megkeseríti a mindennapokat. De akkor mit lehet tenni a „hangoskodó szomszédokkal” szemben?

 

NINCS HELYI SZABÁLYOZÁS

 

-Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának korábban sem volt és jelenleg sincs hatályban olyan közösségi együttélés szabályait érintő helyi szabályozása, rendelete, amely a háztartási tevékenységek zaját szabályozná, korlátozná, azaz valamilyen tevékenység folytatását (pl. fűnyírás, fa aprítás, flexelés házibuli zajkeltése..stb.) kifejezetten tiltaná adott időszakban, bár tudjuk, hogy a városlakók között - különösen a hétvégék vonatkozásában - erre vonatkozó korlátozások közszájon forognak- emelte ki dr. Kása Brigitta aljegyző, hozzátéve, ez nem is indokolatlan, hiszen a polgári jog és a szabálysértési jog alapján egyik tulajdonos, lakó tevékenysége sem irányulhat a szomszédos ingatlan lakójának, tulajdonosának az indokolatlan, szükségtelen zavarására. A zajkeltést – akár a lakáson belül, akár a lakáson kívül vagy akár a természetben, reggel, este, éjszaka vagy napközben – csak bizonyos mértékig kell eltűrni a szomszédoknak, vagy a társasház többi lakójának. A szabálysértési törvény értelmében: "Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el."

 

-Előfordulhat olyan eset is, hogy valaki ilyen tevékenységgel rendszeresen zavarja a szomszédait. Ebben az esetben érdemes megfontolni a birtokvédelem adat jogvédelmi lehetőséget és kérni a zavarás megszüntetését, továbbá a zajkeltő eltiltását a további jogsértéstől. A birtokvédelmet egy éven belül a jegyzőnél, egy éven túl fennálló zavarás esetén a bíróságtól lehet kérni- tudtuk meg.