Kadétverseny Nyíregyházán
Fotó: Szidor Viktória hadnagy, Fehértói Mihály t. zászlós
Kadétverseny Nyíregyházán
Kadétverseny Nyíregyházán
Kadétverseny Nyíregyházán
Kadétverseny Nyíregyházán
Kadétverseny Nyíregyházán
Kadétverseny Nyíregyházán
Kadétverseny Nyíregyházán
Kadétverseny Nyíregyházán

Kúszó folyosó, billenőpalló, homokzsákfal átugrás, lőszeres láda cipelése: első alkalommal rendeztek Honvéd Kadét Versenyt Nyíregyházán, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák diákjai mérték össze tudásukat és ügyességüket.

„A verseny különleges értéke a csapatszellem, hiszen a diákoknak csapatként kell együttműködniük, egyéni tudásukat egymás mellé rakva, együtt építkezve kell megoldaniuk a feladatokat” – mondta a megnyitón Tóth Péter alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Ezt követően dr. Vajda Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Intézet igazgatója köszöntötte a diákokat, kiemelve beszédében a sport és mozgás fontosságát.

Az öt fős csapatok legelőször egy honvédelmi kvízt töltöttek ki, ahol történelmi és honvédelmi ismeretek témakörben bizonyíthatták tudásukat. Ezt követte az airsoft lövészet és a kézigránát dobó verseny. Az erdőben felállított akadálypályán a diákok próbára tehették a fizikai erőnlétük mellett kitartásukat, teherbírásukat és állóképességüket is. A kadétoknak kilenc állomáson végighaladva kellett az útba állított akadályokat a lehető leggyorsabban, hiba nélkül leküzdeniük. A feladatok között volt: kúszófolyosó, billenőpalló, homokzsákfal átugrás, lőszeres láda cipelés, valamint egyensúlyozást igénylő különböző mozzanatok.

A kilenc csapat közül harmadik helyen végzett a NYSZC Tiszavasvári Szakképzési Iskola és Kollégium, második helyezést ért el a Dankó Pista Nevelési- és Oktatási Központ, az első helyen pedig az ÉASZC Vay Ádám Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium végzett. A díjakat Vantal Zsolt ezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka adta át, aki gratulált minden versenyző teljesítményéhez. Záró beszédében kiemelte, hogy a jövőben is szeretnének még hasonló versenyeket szervezni a vármegye Honvéd Kadét Program partneriskoláinak bevonásával.

A MATASZ Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezete, a Honvédsuli Egyesület, és a Nyíregyházi Vay Ádám HTBK támogatásának köszönhetően valamennyi kadét emléklappal és értékes könyvcsomaggal térhetett haza.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már 13 középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. A hazafias és honvédelmi nevelést nyújtó képzés az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon keresztül mutatja be a katonák életét, a katonaélet kihívásait. A program során megvalósított rendezvények, versenyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fiatalok élményszerűen ismerkedhessenek meg olyan fogalmakkal, mint bajtársiasság, közösséghez tartozás és csapatszellem.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy