Július elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek is
Fotó: Illusztráció

Nyíregyházán születik a legtöbb gyermek az országban – évente több mint 3500. De a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán is sokan azért jelentkeznek, mert nem fogan meg a vágyott gyermek.

A becslések szerint hazánkban mintegy 150 ezer pár küzd meddőséggel, azaz minden ötödik-hatodik pár. Sokan közülük anyagilag nem engedhették meg maguknak a kivizsgálásokat, a meddőségkezelést, akár a lombikprogramot. Dr. Pap Károly osztályvezető főorvos elmondta:

2017-től ugyan a gyógyszereknek a 90%-át már térítették, viszont egy-egy ciklusnak a felépítése is több százezer forintba is kerülhetett. Ha hozzávesszük azt, hogy a meddőségi központoknak jelentős részben magánkézben volt eddig – akkor az összegek az utazásokkal együtt, tényleg több százezer forintra rúgtak.

Múlt év végén gyarapodott az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek száma, ma már 12 korszerű felszereléssel működő meddőségi központ várja az érintetteket. Dr. Pap Károly hozzátette:

Júliustól lesznek ingyenesek a gyógyszerek, tehát az, aki állami, Asszisztált Reprodukciós Központokhoz fordul, akkor mind a beavatkozás, mind a kivizsgálás, mind pedig a gyógyszerezés ingyenes lesz. Bő egy évet érdemes várni egy aktív, védekezés nélküli nemi élet kapcsán – de ha nem jön össze a baba, akkor lehet, hogy valamilyen probléma van, vagy a férfinél vagy a nőnél vagy épp' mindkettejüknél van egy kicsi probléma. Jelenlegi tudásunk és a szakmai elvek alapján is mondhatom: sokkal egyszerűbb és hatékonyabb az a megoldás, hogy nem természetes utat választunk, hanem besegítünk mesterségesen és így jön össze a terhesség. Ezzel a meddő pároknak jelentős részénél sikert tudunk elérni. Ha azt számoljuk, hogy mintegy 150 ezerre teszik az érintett pároknak a számát, tehát 300 ezer magyar emberről van szó, akiknek nem lehet gyerekük, de szeretnének – rajtuk kellene segíteni. Nekünk is van meddőségi központunk, együttműködünk a Debreceni Egyetem szülészeti klinikáján működő Asszisztált Reprodukciós Központtal, az ottani programmal – ez azt jelenti, hogy inszeminációt és kivizsgálást itt is tudunk végezni, a megfelelő vizsgálatok után átküldjük az érintetteket a debreceni központba, ott megcsináltathatják a lombikprogramot. Itt a megyében több olyan párról tudunk, akik az anyagi nehézség miatt letettek már a lombikról, de júliustól szeretnének belevágni.

Idén július elsejétől tehát ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és a teljes körű meddőségi kivizsgálás a nők és a férfiak esetében is.

 

Szerzők: Dér Vivien / Z.Pintye Zsolt