Jubileumi gálával ünnepelt a Nyírség Táncegyüttes

A néptánccsoport 1974 óta működik Nyíregyházán, repertoárjában – az egész Kárpát-medence tánchagyományát felölelve – hiteles képet próbál adni a magyarság népművészetéről, a magyarok és más népcsoportok táncos karakteréről. Láthattunk már tőlük dramatikus, színházi jellegű produkciókat, magyar népszokásokat feldolgozó koreográfiákat, valamint a régies tánckincset és zenét az újabb korszakok modernebb táncaival és zenéjével ötvöző alkotások. A szombaton tartott 40 éves jubileumi gálán ezek közül is felvillantottak néhányat a nagyközönség előtt.

A számtalan díjjal kitüntetett, és világot járt együttes műsorára, nem csak a táncok sokszínűsége volt jellemző, hanem a táncosoké is, hiszen színpadra léptek mindazok, aki az elmúlt 30-40 évben tagjai voltak az együttesnek, de a jövő táncosai is bemutatkoztak. A produkció legidősebb fellépő táncosai már 60 évesek is elmúltak, a legfiatalabb pedig másfél éves volt.
A műsor a Nyírség Táncegyüttes mottóit, az eredetiséget és a sokszínűségét mutatta be, az elmúlt 40 év jellemző koreográfiáin keresztül.

(A jubileumi gálán készült további fotóinkért kattintson a képre!)

Demarcsek György, az együttes vezetője, a színpadra lépés előtt a Nyíregyházi Televíziónak elmondta: a jubileumi műsor egyben szokatlan ősbemutató is, hiszen olyan táncokat is láthat a közönség, mellyel még nem léptek nagyközönség elé.

– Mind azt láthatja a közönség, amire mi szívvel-lélekkel készülünk az elmúlt néhány hétben – mondta a társulatot vezető táncos-koreográfus. – Szeretnénk bemutatni az elmúlt 40 év termését. Válogattunk a legrégebbi koreográfiákból, és a nem annyira régiekből, de természetesen a legújabbakból is láthatnak ízelítőt a nézők. Olyan koreográfiák is megjelentek, amelyet még a közönség nem láthatott. Az egyiket ugyan a televízióban, már a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor bemutatta, a másikat viszont, az „öreg” táncosok, régi táncosok számára most készítette Szilágyi Zsolt koreográfus. Ez tulajdonképpen egy ősbemutató szilágysági táncokból.

A gálaműsoron, nem csak az ünnepelt ajándékozta meg közönségét, hanem dr. Kovács Ferenc polgármester is meglepetéssel szolgált köszöntőjét követően. Azt hangsúlyozta, hogy az együttes – amellett, hogy Nyíregyháza jó hírét viszi el a világban – nagy gondot fordít a néptánc-hagyományok ápolására és átörökítésére.

– Tudjuk azt, hogy 40 év egy ember életében is jelentős, különösen az egy művészeti együttes életében – mondta a polgármester. – Talán annak idején az alapítók sem gondolhatták, amikor az egyesületet létrehozták, hogy egy ilyen sikerekben gazdag kezdeményezést hívtak életre. Hiszen túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az elmúlt 40 évben a Nyírség Táncegyüttes, hazai és külföldi fesztiválok, versenyek ünnepelt sztárja volt. Többszörös kitüntetett, díjazott. Nem csak a szakma, a közönség is elismerte. És eközben 5-6 generáció nőtt fel az együttesben, és mindannyiunk örömére, ők ezen az estén megjelennek együtt a gálaműsorban. Ez is bizonyítja azt, hogy maradandót alkottak, és olyan értéket teremtettek, amire mi nyíregyháziak mindannyian büszkék lehetünk.

Nyíregyháza polgármestere köszöntője végén váratlanul színpadra szólította Demarcsek Györgyöt, az egyesület vezetőjét, hogy Bencs emléklappal köszönje meg közel négy évtizedes munkáját.

A köszöntőket követően átvette a színpadot az a több száz táncos, aki egész estés, felejthetetlen műsorral szórakoztatta a többezres közönséget.

Sipos Marianna

Fotó: Máté János