Jótékonyság – Ismét Horvátországban főznek a nyíregyházi mesterszakácsok

Ismét Horvátországban főznek a nyíregyházi mesterszakácsok. Február 14-én újra a földrengés áldozatainak készítenek meleg ételt, 700 adag tárkonyos ragulevest, 7-800 szelet rétest, illetve több száz lapcsánkát. A helyi csapat ezúttal is négy fővel indul útnak.

 

Január elején saját felszereléssel és rengeteg alapanyaggal indultak a nyíregyháziak Horvátországba, oda, ahol a legnagyobb szükség volt a segítségre a földrengések után. Egy bátmonostori mentős barát felhívására döntöttek úgy, hogy főznek a szomszéd ország bajba jutottjainak.

„Nagyon jó volt kint, sok emberrel találkoztunk, olyanokkal is, akik rá voltak szorulva arra, hogy meleg ételt egyenek. Azt elmondtuk már korábban, hogy rengeteg nyersanyaguk van, viszont nem volt hol főzniük, ezért meleg ételt vittünk. Már akkor megfogadtuk kint, hogy még egyszer szeretnénk kimenni és megnézni, hogy mi változott. Most nem oda megyünk, ahol legutóbb voltunk, hanem valószínűleg egy másik városban főzünk majd” – mesélte az év eleji főzés élményeit Szoboszlai Gyula, Venesz-díjas mesterszakács.

Több száz adag étel

A mesterszakácsok legutóbb 700 adag babgulyást főztek és 500 darab lapcsánkát sütöttek. A menüben február 14-én is szerepel majd lapcsánka mint nyíregyházi étel és a specialitásuk, de elkészítenek a tervek szerint 700 adag tárkonyos ragulevest és 7-800 szelet rétest is.

24 óra Horvátországban

Úgy számolnak, ismét 24 órás intervallumot kapnak arra, hogy beutazzanak az országba, főzzenek, majd el is kell hagyniuk Horvátországot a járványügyi szabályok miatt.

„A térség már megvan, hogy hova megyünk, de a pontos helyszínt nem tudjuk, mert még egyeztetések folynak, hogy melyik az az igazán rászoruló rész. Körülbelül Zágrábtól olyan 60 kilométerre leszünk, de valószínűleg a hegyoldalnak a másik végén, a kisebb falvakat fogjuk most segíteni” – tette hozzá Cziránku István mesterszakács, a helyi csapat másik tagja.

Nyíregyházi mesterek

A nyíregyházi csapat négy főből áll, Szoboszlai Gyula, Cziránku István és Major Tamás mesterszakácsok mellett Szanyi András mesterfelszolgáló fog ismét főzni a földrengés áldozatai számára.