Jól halad a Nemzeti Összetartozás Emlékmű készítése – Június 4-re a helyére kerül a szobor

Már elkészültek a levelei és kiöntötték az összes darabját annak a bronzszobornak, amely Nyíregyháza MJV megbízásából, a trianoni békediktátum centenáriumára készül. A több mint 4,5 méter magas szobrot a Magyar Honvédség szállítójárműve, rendőri felvezetés mellett juttatja majd el Nyíregyházára, június negyedikéig.

Készül az emlékmű

„Most éppen a bronzöntés utáni összehegesztést végezzük, az egész emlékmű történetéről elmondanám, hogy először elkészült egy makett a pályázatra, ez már elég viharvert, de ez alapján mintáztam meg az 1:1-es agyagmodellt, és utána következett a bronzöntés, több mint 200 darab készült el, ezeket rakjuk most össze” – mondta el televíziónknak Makoldi Sándor szobrászművész.

A szobor 72 levele már elkészült, ezek közül minden harmadik mintás, és egy-egy emberalakot fog majd ábrázolni a hármas csokorba rendezett 24 levélcsoport. Ezek az ember figurák egymás felé hajlanak, a lombkorona pedig Nagy-Magyarország sziluettjét idézi – tette hozzá a művész. Ezen túl pedig számos rejtett szimbolikája lesz még az emlékműnek.

„Ez a szobor egy 8 méter átmérőjű füves dombon fog állni, ez kiemeli a kompozíciót, és a tragédiára is utal. Ezen egy mellkorong utal az elődeinkre, a korong széttörik, ahogy Magyarországot szétcsatolták Trianon alatt. Ezek a gyökerekkel a fába csatlakoznak, amely egy új utat mutathat a magyarság számára, hogy tudjon emelkedni” – tette hozzá a művész.

Újabb alkotás Nyíregyháza szoborparkjában

Makoldi Sándor szobrászművész bodrogkeresztúri műhelyében készíti az emlékművet, amit a tervek szerint június negyedikén állítanak végleges helyére a Hősök terén. Erről már dr. Ulrich Attila alpolgármester tájékoztatta televíziónkat.

„Nehéz lesz a logisztikája ennek a szobornak, már felkértük a honvédséget és a rendőrséget, hogy segítsenek a szállításban. Ez az alkotás 450 centi magas és 350 centi széles, vészes lesz, hogyan jön el a katonaság trélerén, ezért művész úr kénytelen úgy tervezni, hogy a maximális magasság alatt legyen. A legfőbb veszélyt a vasúti átjárók okozzák, mert ott van egy 60 centis védőtávolság, mert utána áthúz az erősáram.”

A műhelyből a közel 3 tonnás szobrot darukkal fogják majd kiemelni, egy több mint ötórás procedúra keretében, aztán az éjszakai kisebb forgalomban, rendőri felvezetéssel érkezhet majd meg a műalkotás Nyíregyházára, a Hősök terére, hogy június negyedikén méltó körülmények között fel is tudják avatni.