Jó hír – csütörtökön érkezik az emelt nyugdíj

Csütörtökön utalják az idei év első, immár 15 százalékkal megemelt nyugdíjait – erre a kormányszóvivő hívta fel a figyelmet a kormány közösségi oldalán. Szentkirályi Alexandra azt mondta: ez egy átlagnyugdíjnál havi 27 ezer forintos emelkedést, éves szinten pedig 353 ezer forintot jelent, hiszen az emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. Hozzátette: ha a szankciós infláció a becsültnél magasabb lenne, akkor idén is szükség lehet nyugdíj-kiegészítésre – számolt be az M1 Híradója.

Csütörtökön érkezik az emelt nyugdíj a bankszámlákra – erről beszélt Szentkirályi Alexandra a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban.

A kormányszóvivő azt mondta, egy átlagnyugdíj esetében a 15 százalékos emelés havonta 27 ezer, évente 353 ezer forintot jelent.

Nem szabad elfelejteni – hívta fel a figyelmet –, hogy az emelés a 13. havi nyugdíjat is érinti.

Szentkirályi Alexandra hozzátette: az emelés az idénre becsült inflációt követi, és nemcsak az öregségi nyugdíjakra, hanem a nyugdíjszerű ellátásokra is vonatkozik. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: sajnos az infláció magas, és ennél magasabb is lehet a káros brüsszeli szankciók miatt. „A szankciók ugyanis emelik az energiaárakat, az élelemiszerárakat, és mindezzel együtt az inflációt is. A mostani nyugdíjemeléssel a kormány védi a nyugdíjasokat, és ha a szankciós infláció a becsültnél magasabb lenne, akkor majd az idei év során is nyugdíj-kiegészítésre lehet szükség, ahogy az tavaly is volt” – hangsúlyozta.

A kormány 2022-ben háromszor is emelte a nyugdíjak összegét, januárban, júliusban és augusztusban, összesen 14 százalékkal.

Így ellensúlyozva az Európa-szerte tomboló szankciós inflációt.

A nyugdíjasok megnyugvással vették tudomásul, hogy a korábban tervezett 5,2 százalékos emelés helyett annak többszörösét fogják megkapni januártól – erről beszélt az Idősek Tanácsának tagja egy korábbi videóban. Hulák Zsuzsanna kiemelte, a mostani emelés az öregségi nyugdíjak mellett a hozzátartozói nyugdíjakra is érvényes. Hozzátette: „ez azt jelenti, hogy például akinek van egy öregségi nyugdíja, és mellette özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátásra megkapja a 15 százalékos emelést.”

A mostani emelés csaknem két és fél millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december közepén, közösségi oldalán jelentette be, hogy aláírta a nyugdíjemelésről szóló rendeletet. A videóban arról beszélt, hogy 2010 óta minden évben sikerült megőrizni a nyugdíjak értékét, és azzal, hogy január elsejével a kormány 15 százalékkal megemeli nyugdíjakat, ez 2023-ban is így lesz.

 

Forrás: hirado.hu