Jó hír a nyugdíjra készülőknek - Soha nem látott összeget utalhat vissza az adóhatóság

Hamarosan minden önkéntes nyugdíjpénztári tag kézhez kapja a tavalyi befizetéseiről szóló adóigazolást, emellett a cégek is odaadják a munkavállalók adóigazolását, amellyel megkezdődhet a személyi jövedelemadók (szja) bevallásának időszaka. Érdemes sietni a kitöltéssel, hogy minél korábban megkapja mindenki a visszajáró adókedvezményt. A pénztártagoknál ez az adóévben teljesített egyéni befizetéseik után 20 százalék, maximum 150 ezer forint lehet. A nyugdíjbiztosítást kötők szintén 20 százalékot, legfeljebb 130 ezer forintot kaphatnak vissza.

Az államnak az idén várhatóan minden korábbinál többet kell majd visszafizetnie az öngondoskodóknak. Tavaly ugyanis rekord összeg folyhatott be év végén a nyugdíjpénztárakhoz és a biztosítókhoz. Az év utolsó időszaka különösen erős ezeknél az intézményeknél az adókedvezményre hajtó befizetései miatt.

Erős az év vége

Történelmet írt a megtakarításra való törekvés - nyilatkozta a Napi.hu-nak az MKB Nyugdíjpénztár. Tavaly az egyéni befizetések összege az MKB Nyugdíjpénztárban 4 százalékkal emelkedett, az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztárban pedig 30 százalékos növekedés volt.

Az év utolsó hónapjai voltak a legerősebbek. A nyugdíjpénztárba a teljes éves egyéni befizetések mintegy 45 százaléka az utolsó három hónapban folyt be, ezen belül is kicsúcsosodott a december. Az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztárban még látványosabb volt az év végi befizetési hajrá. Az utolsó negyedévben 300 millió forinttal többet fizettek be a pénztártagok, mint az első kilenc hónapban összesen, vagyis háromszor annyi egyéni befizetés folyt be, mint a többi negyedévben.

A piacvezető OTP Nyugdíjpénztárnál is nőtt tavaly az egyéni befizetések összege mintegy 20 százalékkal, de a munkáltatói befizetéseké is emelkedett 10 százalékkal. Az egészségpénztárba is körülbelül 20 százalékkal több egyéni befizetés érkezett, mint 2017-ben. Az év végi időszak a korábbi évekhez hasonlóan rendkívül aktív volt, 2018 decemberében érkezett az éves egyéni befizetések mintegy 23 százaléka. Az OTP Egészségpénztár tagjai emiatt a tavalyi befizetéseik után több mint 1 milliárd forint adó-visszatérítésre jogosultak.

A nyugdíjpénztári piacon második legnagyobb játékosnak számító Allianznál is hasonlóak a tapasztalatok. Az Allianz Nyugdíjpénztárhoz 2018 utolsó negyedévében 2,2-szer több befizetés - összesen 4,14 milliárd forint érkezett a számlákra, mint a harmadik negyedévében. 2017-hez képest egyébként több mint 7 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben a befizetések volumene.

Milliárdokat kapnak vissza

Az MNB adatai alapján is hasonló következtetésekre lehet jutni. A tagok által befizetett tagdíjak több mint 40 százaléka az elmúlt években az utolsó negyedévben érkezett be a nyugdíjpénztárakba, és az arány folyamatosan nő. 2015-ben még éppen csak 40 százalék fölött volt, 2017-ben már 43,6 százalékon állt.

A visszautalt adókedvezmény összege is folyamatosan gyarapodik. 2018 szeptemberéig a 2017-es évi befizetések után a nyugdíjpénztárakba 10,9 milliárd, 2018 közepéig az egészségpénztárakba több mint 5,5 milliárd forintot utalt vissza az állam. Mindkét összeg történelmi rekordnak számít. Az idén pedig a növekvő befizetések miatt még többet adhat majd vissza az állam.

Már 300 ezer nyugdíjbiztosítás él

A nyugdíjbiztosítások is egyre népszerűbbek, tavaly a szerződések száma a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) beszámolója szerint meghaladta a 300 ezret. A biztosítók pedig arról számoltak be a Napi.hu-nak, hogy a díjbefizetések ezeknél a szerződéseknél is megugrottak az év végére.

Az Uniqánál - az elmúlt évekhez hasonlóan - az év utolsó két hónapjában meredeken megugrott a nyugdíjcélú eseti befizetések száma. Az eseti befizetések több mint 70 százaléka érkezett be ebben az időszakban. November és december olyan erős volt, hogy ebben a két hónapban 30 százalékkal több eseti befizetés folyt be, mint a többi tíz hónapban összesen.

Az MKB a nyugdíj- és egészségpénztári befizetések növekedésén túl az értékesített nyugdíjbiztosításoknál is tapasztalt felfutást. Az érdeklődők száma már szeptembertől novemberig folyamatosan nőtt, majd decemberben novemberhez képest is újabb 50 százalékkal emelkedett. Az utolsó negyedévben 67 százalékkal több díjat fizettek be a kliensek, mint az év többi részében.

Van, ahol ennél szerényebb a növekedés, a Groupamánál azt tapasztalják, hogy az év végén mintegy 20 százalékkal nő meg a nyugdíjcélú extra befizetések száma és mértéke az év többi részéhez képest. Az évente befizetett díjak általában véve is nőnek a biztosítónál az emelkedő átlagjövedelem és a hatékony kommunikáció hatására.

Akciók is vannak

A pénztárak és a biztosítók marketingakciókkal is igyekeznek felhívni az ügyfelek figyelmét arra, megéri az év végén nagyobb összeggel gyarapítani az egyéni számlákat. Az Uniqa az év végén levélben kereste meg az ügyfeleit, hogy felhívja a figyelmüket arra, a befizetett díjuk még nem érte el az adójóváírás maximalizálásához szükséges összeget.

Az OTP Egészségpénztár rendszeresen sorsol ki értékes nyereményeket azon pénztártagjai között, akik egyénileg fizetnek be egészségpénztári számlájukra. Legutóbb ősszel tettek így, meg is lett az eredmény, volt olyan pénztártag, aki 50-szer is részt vett a játékban. Az Allianz Nyugdíjpénztárnál pénznyereménnyel ösztönözték a többletbefizetést, a legszerencsésebb pénztártag egymillió forinttal gyarapíthatta a számláját.

napi.hu