Jelentős aszálykárok – Csak a térségből több mint 11 ezer kárigényt jelentettek a gazdák

Több mint 11 ezer Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei gazda jelentett be kárigényt az aszályos múlt év miatt. A gazdálkodók február 7-ig kapják meg az értesítéseket, hogy jogosultak vagy sem, illetve hogy mekkora összeget kaphatnak a kárenyhítési alapból. Ez az alap jelenleg 15 milliárd forintot tartalmaz, ami várhatóan nem fedezi majd az igényeket.

Nagyban megnövekedett azoknak a gazdáknak a száma, akik kárigénnyel jelentkeztek a kormányhivatalok felé. Országos szinten meghaladja az 51 ezret a számuk, közülük több mint 11 ezer a szabolcsiak aránya. A térségben a szántóföldi kultúrákat is elérte az aszálykár, a korábbi években pedig leginkább a fagykárral küzdöttek a gazdák.

Ezermilliárdos lehet a kár

Korábban sem vármegyei, sem pedig országos szinten nem volt még olyan aszálykár, mint 2022-ben, nyilatkozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara térségi elnöke.

November 30-ig kellett a gazdálkodóknak bejelenteniük a kárigényeket, ezeket az összesítéseket végzik. Január második felére fog végezni a kormányhivatal, a gazdálkodók pedig február 7-ig kapnak értesítést, hogy mire jogosultak. A kárenyhítési alapban várhatóan nincsen olyan összeg, amiből az igényt ki lehetne elégíteni, a tervek szerint a kormányhoz fognak fordulni, hogy a gazdák részére a kárigényeket ki tudják fizetni. Közel 15 milliárd forint van az alapban, de hallottuk a számokat, országos szinten akár ezermilliárdos kár is keletkezhetett” – tette hozzá a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke.

Ebből sok olyan igény is van, ami jogosulatlan, ez majd az elszámolásnál derül ki, tette hozzá az elnök. Ha 30 százaléktól nagyobb arányban eltértek a bejelentett kártól, akkor azt automatikusan elutasítják majd. Ha a betakarítási időszakban látták, hogy az előzetes számításaik szerint eltérő volt a kár, akkor egy újabb bejelentést kellett volna tenniük.

Vannak, akik kimaradnak

Rácz Imre azt is kiemelte, a szántóföldi növénytermesztőknek nincs nagy gyakorlatuk az aszálykárok bejelentésében, ezért is hívták fel még időben mindenki figyelmét, hogy kérjék a falugazdászok segítségét.

Mindig így szokott lenni, hogy bármennyire szeretnénk segíteni, mindig vannak, akik kimaradnak. A kormány megpróbált már az őszi időszakban segíteni a hitelek eltolódásával és a Széchenyi Kártyánál megemelték 14 százalékra a kamattámogatást, illetve március 31-ig meg is hosszabbították, mert olyan nagy igény jelentkezett, hogy december 31-ig nem tudták ezt lezárni. Most gondolkodik azon a kormány, hogy kiegészíti ezt a kárenyhítésben lévő összegeket, az üzletalapú biztosítási támogatás összegét is emelni kellene, mert növekszik mindennek az ára, erről a minisztériumi államtitkárral beszéltünk. Én azt gondolom, hogy a kormány oldaláról a jogos igényeket próbálják teljesíteni a lehetőségekhez képest” – tette hozzá Rácz Imre.

Petíciót indítottak

Rácz Imre egy petícióra is felhívta a figyelmet, miután több önkormányzatnál is szóba került a földadó bevezetése. Az agrárkamara és a MAGOSZ kezdeményezésére aláírásgyűjtésbe kezdtek, így a gazdák azzal a kéréssel fordulnak a kormányhoz, hogy a mezőgazdasági termőföldeket ne adóztassák meg, hiszen ez az összeg szintén megjelenne majd az élelmiszerárakban – tette hozzá a vármegyei elnök.