Jégről mentés - Nyíregyházi tűzoltók gyakorlatoztak kedd délelőtt
Fotók: Szarka Lajos

A jégbeszakadás ugyan nem gyakori baleset, ám fontos, hogy amikor adottak a körülmények, a tűzoltó egységek gyakorolják a jégről mentést. Az elmúlt napok hideg időjárása lehetővé tette kedd délelőtt a gyakorlatot a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság számára. A résztvevő tűzoltók többek között mentőboard-ot, dugólétrát és köteleket használtak a feladat során.

Beszakadt a jég egy ember alatt a Bujtosi-tavon – szerencsére ez idén is a tűzoltók éves gyakorlata volt, egy szimulált helyzetben látták el az életmentő feladatot.

Jó tanácsok a korcsolyázóknak

A tűzoltók természetesen folyamatosan szinten tartják, valamint fejlesztik a meglévő tudásukat, legyen szó elméleti képzésről vagy éppen gyakorlatról. Itt, Nyíregyházán a Bujtosi-tónál a nyíregyházi hivatásos tűzoltók jégről mentési gyakorlata történik. Az olvasók számára talán az a legfontosabb információ, hogy mikor és milyen helyeken lehet egyáltalán jégre lépni, esetleg csúszkálni, korcsolyázni. Fontos tudni, hogy a szabad vizeknek és tavaknak is vannak üzemeltetői, kezelői. Ők döntik el, hogy lehet-e az adott befagyott felületen korcsolyázni, csúszkálni. A Bujtosi-tónál nincs ilyen kijelölt terület, tehát itt ez egyelőre tiltott terület” – mondta Rutkai-Dér Vivien főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelmi igazgatóság további tanácsa, hogy ne egyedül menjünk korcsolyázni, hanem társasággal, hogy ha baj történik, legyen, aki a segítségünkre siet. A társaság valamely tagjánál legyen legalább egy jól feltöltött mobiltelefon, amiről hívni tudjuk a 112-es segélyhívót.

Fontos a gyakorlat

A Bujtosi-tóhoz érkező tűzoltók először az elméletet elevenítették fel, az eligazítás és a feladatismertetés után indult a jégről mentési gyakorlat.

Ez a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság éves kiképzési tervében is szerepel. Így ha az időjárási körülmények megfelelőek, akkor végre is hajtjuk ezt a gyakorlatot. A rendszeresített eszközeinkkel, felszerelésekkel hajtunk végre egy feltételezett beavatkozást, nemcsak egy, hanem több alkalommal is. A gyakorlathoz létrákat, köteleket és mentőboardot használunk. Van egy önként vállalkozó, búvár végzettséggel rendelkező személyünk, őt mentjük ki több alkalommal is biztonságosan a vízből. Fontos az, hogy megfelelően közelítsék meg a tűzoltók a jégbe szakadt személyt. A mentést vezető meghatározza az adott feladatokat, hogy a felderítéssel egy időben már előkészítsék a szükséges eszközöket, hogy késlekedés nélkül be tudjanak avatkozni” – nyilatkozta Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

Éles helyzetben szerencsére már évek óta nem kellett senkit kimenteni a tóból, annak érdekében, hogy ez így is maradjon – hallgatva a szakemberekre –, csak ott menjünk jégre és csak ott korcsolyázzunk, ahol ez megengedett. A Bujtosi-tó körül több tábla is jelzi, hogy ott tilos a jégre lépni.

Kapcsolódó galéria

Jégről mentési gyakorlat 2024