Járványokról és védőoltásokról számolt be a tisztifőorvos

A vármegyei tiszti főorvos ismerteti az egészségügyi adatokat, fel-felbukkanó járványokkal, a megelőzéssel, védőoltással és gyógyítással kapcsolatos tanácsait. Hazánkban kimutatták már az influenzavírust, de a megbetegedések száma nem éri még el a járványküszöböt. Háziorvosoknál igényelhetik a védőoltást, de a Covid vakcinához már csak a kórházi oltópontokon juthatnak.

Az ősz beköszöntével egyre nagyobb számban fordultak elő felső és alsó légúti megbetegedések mind a felnőttek, mind a gyerekek körében. Ezek 1/6-a, 1/7-e influenzaszerű tünet, a többi egyéb felső légúti megbetegedés – mondta elöljáróban a vármegyei tiszti főorvos.

„Megyénkben az 51. héten – ez a karácsonyig terjedő időszak – elmondhatom, hogy 2700 fő fordult influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz. Mintegy 19 ezer ember egyéb felső légúti megbetegedéssel. Az NNGYK-nak, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak küldött minták alapján tudjuk, hogy ennek 50 százaléka koronavírusnak köszönhető. Jó hír, hogy a fertőzés szelídült, már nem az a halálos, súlyos megbetegedés, mint amikor berobbant hazánkba. Ettől függetlenül ugyanúgy vigyázni kell magunkra, a tesztelésre lehetőség van, bárki megveheti a gyógyszertárakban. Ha pozitív az eredmény, fokozottabban ügyeljen a környezetére, ne menjen dolgozni, figyeljen családtagjaira, maszkot viseljen!”

– figyelmeztetett dr. Szabó Tünde vármegyei tiszti főorvos, a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője. A maszkviselés jelenleg nem kötelező hazánkban, de a megbetegedések függvényében az intézmények – elsősorban szociális és egészségügyi intézmények – maguk rendelhetik el annak viselését. Az elmúlt héten mintegy 35–40 százalékkal csökkentek a megbetegedések, talán köszönhető ez az ünnepeknek, és az iskolai szünetnek. Az influenzafigyelő szolgálat által beküldött minták szerint 50 százalék koronavírus-fertőzés, a többi influenza A és B, valamint egyéb vírusfertőzés. Az influenza már megjelent hazánkban, de nem érte el a járványküszöböt. Kérdés, hogy van-e, okszerű és időszerű-e a védőoltás.

„Természetesen van influenza elleni védőoltás, és még mindig nem késő beadatni, hiszen általában januárban vagy februárban kezd el tombolni a járvány, ezt nem lehet tudni, illetve kell két hét, hogy a hatása kialakuljon. Egyrészt olyan krónikus betegeknek javasolható, akiket az influenza, maga a láz, a fertőzés még tovább gyengít, kórházban fekvő, vagy szociális otthonokban élő lakóknak, anyagcsere- vagy légúti megbetegedésben szenvedőknek, és prevencióként terhes vagy szoptató anyáknak is javasolható, de hozzáteszem, gyerekek számára is elérhető”

– tájékoztatott a vármegyei tiszti főorvos. A kicsinyeknek gyártott influenza védőoltások durván fele már elkelt, de nagy számban alkalmazzák 3 éven felülieknél is. A Covid ellen manapság az új Modernával védekezhetünk, melyhez kórházi oltóponton juthatunk. Miután a lakosság nagy része már átoltott, esetleg 1-szer, 2-szer, akár 3-szor is átesett a fertőzésen, olyan immunitásra tettünk szert, hogy egyre enyhébbek a tünetek. Súlyos esetekben indokolt viszont a 4. oltás is. Ha betegek vagyunk, torokfájás, láz, száraz köhögés, izomfájdalom, gyengeség jelentkezik, orvoshoz kell menni – mondta a tiszti főorvos. Az alvászavar is lehet Covid vagy poszt-Covid tünet is. Újabban már nem tipikus az íz- és szaglásvesztés. Vírusfertőzés okozza a gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket is, melyek gyakran a Covid fertőzés kísérői. Ez esetben szintén – mint más vírusos megbetegedésnél is – tüneti terápia szükséges, vitaminpótlás és szigorú pihenés.