Lélekharang: felszerelték a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház negyedik harangját

Innsbruckból érkezett az a 260 kilós lélekharang, mely a legkisebb és a legmagasabb hangú, három társa mellett a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház tornyában. Speciális feladat a meglévőkhöz igazítani a hangját, melyet okos eszközzel, a mesterséges intelligencia segítségével hoznak működésbe.

Nagyon is profán történet játszódott csütörtökön kora délelőtt a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház körül. A templom elé beállt egy daru, majd óvatosan a magasba emelte a három harang mellé a negyedik társat. A toronyban várták a szakemberek, akik üzembe helyezték. Így állt helyre a világ rendje, hiszen a háborúk előtt mindig négy harang szólt a római katolikus templom tornyában. A háború idején aztán egyet leszereltek, hogy a bronzból ágyú legyen.   

„Eddig három harang szólt itt a társszékesegyházban, és a templom méretéhez, meg rangjához ez kevés, így gondolta a püspök úr, ezért egy negyedik kis lélekharangot is adományozott a templomnak. Ez Krisztus Király tiszteletére van felszentelve. Lélekharang, tehát elhunytjaink emlékére szoktuk esténként megcsendíteni. Sokan nem is tudják, hogy este miért szól két harang. A katalikus templomokban szokás, hogy reggel, délben és este harangozunk. Ez imára hívja a híveket, és az esti harangszó mindig úgy van, hogy egy nagyobb harang szól hosszabb ideig, a legkisebb lélekharang pedig rövid ideig. Ez arra emlékeztet bennünket, hogy imádkozni és emlékezni kell az elhunytjainkért.”

- nyilatkozta Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház plébánosa. Innsbruckban öntötték a harangot, mintegy 5 és fél millió forintért. A feliratán szerepel, hogy melyik templomba készült, aztán a titulusa, vagyis kinek szentelték, és melyik mester öntötte.

„ Ilyenkor kényes feladat, hogy a meglévő három harang hangzásához hozzáigazítsuk az újat, és erre Európában kevés harangöntő  mester képes. Ezt Innsbruckban öntötték. 260 kiló, ez a legkisebb a négy harang közül. Azért a legkisebb a lélekharang, mert ennek a hangja sírósabb, hogy emlékezzünk az elhunytakra. A harang ára is  mindig változik, ahogy a fém. Tudjuk, hogy a harang bronzból készül, és ahogy éppen sikerül beszerezni.”

- tájékoztatott Csordás Gábor. Egy harangot behangolni különleges mesterség – fogalmaz a plébános -, hasonló az orgonakészítéshez. Az országban is csupán néhányan értenek hozzá. Egy hazai cég, a Bimm-Bamm Csoport tartja karban a harangokat, feladatuk a harang villamosítás. Nyíregyházán is ők segédkeztek.

„Első körben a harangnak a hangja két dolog alapján dől el. A falvastagság és az alsó átmérő. Ezt a harangot Innsbruckban készítették a Grassmayr harangöntödében. Ez Európa legjobb  harangötödéje. Ők pontosan megtervezik számítógépen, eszerint megvan a pontos méret, ami szerint beállítják a falvastagságot az öntőformába. Végül csak a kiöntés után derül ki, hogy valóban sikerült - e a harangnak a hangja. Ha nem, minimális formában mélyíteni még lehet csiszolással, de nekik akkora a rutinjuk, hogy elsőre szokott sikerülni.”

- mondta Závor Máté, a Bimm-Bamm Csoport területi képviselője. Videófelvétel nyomán hangolták a kisharangot tiszta kvinttel a 2. haranghoz. Ez E hangú, a 4. harang pedig H alaphangú lett. A Bimm-Bamm Csoport szerelte néhány hónappal ezelőtt a Szent Miklós Székesegyház harmadik harangját, de a közelmúltban Máriapócson is dolgoztak. A nyíregyházi új harang próbaüzeme csütörtökön már megtörtént. Péntektől az automata programja szerint jelzi az idő múlását, és köszönti a hívőket a szertartások kezdetén a lélekharang.

 

Kapcsolódó galéria

Új harangot emeltek be a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház tornyába