IX. Emlékmenet a Doni Hősökért – Nyírszőlősön is megálltak a hagyományőrzők
Fotó: Szarka Lajos

Nyírszőlősre érkezett a IX. Emlékmenet a Doni Hősökért. Ebben az évben a koronavírus-járvány miatt csak tíz fő hagyományőrző teszi meg a 200 kilométeres túrát. A Honvédsuli Egyesület célja, hogy fenntartsák a fiatalokban az emlékezetet és megadják a tiszteletet a katonáknak, a doni hősöknek.

Csütörtök délelőtt tíz óra előtt érkezett meg a tízfős, hagyományőrzőkből álló emlékmenet Nyírszőlősre. A Vörös Hadsereg második világháborús támadása 1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban, a mínusz negyven fokos hidegben. 78 évvel ezelőtt 200 kilométeres frontvonalszakaszt védtek a bakák, erre emlékeznek évről évre a menet résztvevői, idén már kilencedik alkalommal.

Gyerekek is teljesíthetik

A túra menete alapvetően gyerekbarát, így ha nincs járványhelyzet, akkor iskolák és civil szervezetek is szoktak csatlakozni, így fiatalok és idősek egyaránt tudják teljesíteni.

„Van olyan gyerekünk, akinek a lábában 1300 kilométer van, így már ő lassan el fogja érni idézőjelben azt a kimenekítési pontot, ahonnan vonattal szállították haza a bakákat Magyarországra” – mesélte Mákné Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke.

200 kilométeres túra

Az emlékmenet résztvevői száz kilométert januárban, további százat pedig februárban szoktak megtenni. Alapvetően 4-4 napra lebontva, naponta 25 kilométert sétálnak, de ezt a különböző települések elhelyezkedése is befolyásolja. Eddig a legfiatalabb résztvevő kilencéves volt, a legidősebb pedig 72.

„Igazándiból azért tartjuk ezt fontosnak, hogy fenntartsuk a fiatalokban azt az emlékezetet, ami kijár a bakáinknak és katonáinknak, akik tényleg bátrak voltak. Bátornak lenni akkor nem lehet, ha nem félünk. Akik félnek, de annak ellenére mernek tenni, mert a hátuk mögött ott van egy haza, amit meg kell védeni, na ők bátrak voltak. Ezt a bátorságot adjuk át egy kicsit, meg ez egy kis sportteljesítmény is, mi nem hiszünk az e-világban, mi inkább abban hiszünk, hogy legyünk kint a természetben, mozogjunk, menjünk, szaladjunk, túrázzunk” – tette hozzá az egyesület elnöke.

Megemlékezés

A nyírszőlősi evangélikus templom előtt Jászai Menyhért alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait az önkormányzat nevében.

„Nincs hazánkban olyan település vagy család, aki ne lenne érintett akár az első, akár a második világháború hősei kapcsán. Itt, a Csabagyöngye utcában is lakik olyan hadiárva, akinek a nagyapja az első világháborúban maradt ott, az apja a másodikban. Amikor a doni hősökre emlékezünk, akkor ez egyszerre családi hagyomány, közösségi hagyomány is. A fiatalok pedig nagyon fontos missziót teljesítenek, amikor vállalják ezt a 200 kilométeres túrát és így emlékeznek a doni hősökre” – mondta Jászai Menyhért.

Covid-szabályok

Ebben az évben rengetegen jelentkeztek a túrára, nemcsak határokon belülről, hanem túlról is, az elcsatolt területekről is, de a járványügyi szabályok miatt csak 10 fő hagyományőrző vehet részt a 2021-es emlékmeneten, a többiek online követhetik őket.

Kapcsolódó galéria

Doni emlékmenet Nyírszőlősön 2021 02 18