Megütötte a mozdonyvezetőt az ukrán férfi – Letartóztatta a bíróság
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2021. február 18-án közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és testi sértés vétségének kísérlete miatt indult eljárásban 1 hónap időtartamra elrendelte H.A. gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint az ukrán állampolgárságú férfi 2021. február 16-án vonaton utazott érvényes menetjegy nélkül. Amikor a Nyíregyháza-Görögszállás állomáson a jegyellenőr ezt észlelte, felszólította a férfit, hogy szálljon le a vonatról. A gyanúsított a felszólításnak először eleget tett, viszont mielőtt a vonat elindult visszaugrott rá. Ekkor a jegyellenőr ismét felszólította a leszállásra, de eredménytelenül. Az ellenőr kérésére a helyszínre érkezett a mozdonyvezető, aki szintén felszólította a férfit, hogy szálljon le a vonatról. A gyanúsított ekkor hirtelen ököllel megütötte a mozdonyvezető arcát, és egy utast is hasba ütött, aki jelen volt a cselekménynél.

Ezután a jegyellenőr a vonat másik kocsijába ment, hogy értesítse a rendőrséget, de a gyanúsított utána ment, és közben könyökével beütötte a vonat egyik ablakát. A mozdonyvezető a fülkébe menekült és magára zárta azt. A gyanúsított oda is próbált bejutni, az ajtaján dörömbölt, de nem járt sikerrel.

A bántalmazott utas magánindítványt terjesztett elő a gyanúsítottal szemben és kérte felelősségre vonását testi sértés vétségének kísérlete miatt.

A gyanúsított büntetlen előéletű, de jelenleg több büntetőeljárás is van vele szemben folyamatban más bűncselekmények elkövetése miatt. Bejelentett munkahellyel, rendszeres jövedelemmel, magyarországi lakó- illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik. Mindezekre tekintettel a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóság elől elszökne, elrejtőzne vagy újabb bűncselekményt követne el, ezért elrendelte a letartóztatását.

A végzés végleges.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék