Árvíz és belvíz: több mint 11 ezer hektár van víz alatt, az apadás viszont már elkezdődött

Több mint 11 ezer hektárnyi, jellemzően mezőgazdasági terület van belvíz alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Tisza tetőzése azonban már Tokajon túl van, így hamarosan első fokra mérséklődhet az árvízvédelmi készültség a megyében.

Az elmúlt napokban már kedvezően alakult a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, köszönhetően annak, hogy az időjárás is kedvezően alakult. A belvízzel sújtott területek egyharmada rét és szántó, ezért beavatkozásra még nem volt szükség az érintett szakaszokon.

11 ezer hektárt meghaladó vízborítás van a területünkön, a befogadóink viszont mindenhol fogadókészek, hiszen az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából 7 esetében készültséget tartunk, és 15 darab stabil szivattyútelepünk emeli át a belvizet a befogadókba. Hasonló telepek, mint a tiszaberceli, összesen pedig közel 1,4 millió köbmétert emelünk át a befogadókba” – mondta el Ónodi János, a FETIVIZIG szakaszmérnöke.

A belvíz zömében mezőgazdasági területeket veszélyeztet, eddig nem volt szükség beavatkozásra olyan helyen, ahol lakóingatlanokat kellett volna védeni. A területen több helyen van belvízi tározó, amelyekből a nyári, vízhiányos hónapokban tudnak a FETIVIZIG szakemberei a mezőgazdaság számára vizet visszaadagolni. A talajvízszintek a sokévi átlag közelében alakulnak, van, ahol a sokévi átlag fölé is emelkedett már – tette hozzá a szakaszmérnök, aki azt is elmondta, hogy a töltés másik oldalán a levonuló árhullámra kell fokozottan figyelniük, viszont ez is kedvezően alakult, hiszen a külföldi vízgyűjtők lefagytak.

Árvíz

„Megszűnt az utánpótlása az árhullámoknak, így mindenhol apadó jellegű a folyók vízszintje. Jelen pillanatban Tiszabercel térségében van másodfokú árvízvédelmi készültség, és fölötte már csak Szabolcsveresmartig van elsőfokú készültség. Ezen túl a Krasznán és a Lónyai-főcsatornán van árvízvédelmi készültség. Utóbbinál az árvízkaput lezártuk, és beüzemeltük a szivattyútelepet is, mellyel 100 ezer köbméter vizet emelünk a Tiszába, ezzel csökkentve a főcsatorna töltéseinek terhelését.”

A szakaszmérnök hozzátette, csak hullámtéri területeket öntött el az árvíz, melyeken nincsenek lakóingatlanok. A Tisza tetőzése azonban már Tokajon is túl van, a fölötte lévő szakaszokon apadást tapasztalnak, melynek köszönhetően hamarosan elérheti az első fokot a készültségi szint.