Ittas sofőröket keresnek – Fokozott a rendőri jelenlét a nyíregyházi utakon
Fotók: Trifonov Éva

Javában tart a rendőrség újabb, országos szintű akciója, így az autósok nagyobb rendőri jelenlétre számíthatnak vasárnapig. Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki, többek között Nyíregyháza útjain is.

Még kilenc óra után is nagy volt a forgalom a Kállói úton kedden, a rendőrség itt is ellenőrizte a sofőröket. A következő napokban kiszámíthatatlan, hogy hol fognak még megjelenni az egyenruhások, nem csak a forgalmas útszakaszon, a vármegye számos pontján, fokozott ellenőrzésre készülnek.

Újabb akció

A ROADPOL, vagyis az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata minden évben elkészít egy ellenőrzési tervet, ehhez csatlakozott a magyar rendőrség is. Külön kategóriákba sorolják a különböző akciókat, így például van amikor a teherautókat és buszokat ellenőrzik, egy másik esetben a biztonsági övek használatát vizsgálja a hatóság, de az ittas és drog hatása alatt álló sofőrök kiszűrése is szerepel a naptárban. Egy ilyen zajlik most jelenleg is a magyar utakon.

Az ittas járművezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is egy kiemelt kockázati tényező, de örömmel mondhatom, hogy vármegyénkben a személyi sérüléses balesetek arányában az ittas járművezetés aránya csökkent az elmúlt időszakban a korábbi évek számaihoz képest. Ettől azért még nem lehet hátradőlni, az ittas járművezetők továbbra is jelen vannak a közutakon” – nyilatkozta Koncz László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

Lassul a reakcióidő, tompul a reflex

Az ittas és a bódult állapotban történő vezetés valamennyi európai országban kiemelt jogsértésnek számít, Magyarországon pedig hosszú évek óta zéró tolerancia van érvényben. Nem csak magunkat és utasainkat, hanem a közlekedésben résztvevő minden személyt veszélyeztet egy ittas sofőr, miután az alkohol negatívan hat a vezetési képességre, szeszesital fogyasztása után nő az észlelési és a reakcióidő, tompulnak a reflexek. Nyíregyházán a hatékony finn módszeres ellenőrzést alkalmazzák az egyenruhások, ez azt jelenti, hogy egy adott szakaszon közlekedő minden autóst és motorost leállítanak, több rendőr is dolgozik a helyszínen, így rövid idő sok járművezető tudja megfújni a szondát.

Az esti italozás hatása

Fontos kiemelni azt is, hogy a szervezetnek időbe telik lebontania az alkoholt, így például egy esti italozás következményei gyakran még reggel is érezhetők. Ha az alkohol jelen van a szervezetben, akkor azt az alkoholszondák egyértelműen kimutatják. Így történt ez kedd délelőtt is két esetben.

Volt egy állampolgár, aki közigazgatási értkre fújt, 0.25 mg/liter mérték alá, ő közigazgatási bírságot kapott, 130 ezer forintos büntetést, amit a helyszínen kifizetett POS-terminálon. Volt olyan járművezető is, aki családjával, kisgyermekkel utazott, miközben 8 óra után még bűncselekményi értéket mutatott nála a szonda. Neki a kollégáim még a helyszínen elvették a vezetői engedélyét” – tette hozzá Koncz László.

Egy korábbi ellenőrzés alkalmával, tavaly júniusban egy hét alatt országos szinten több mint százezer autóst állítottak meg, akkor 439 személy ellen indítottak eljárást.

Kapcsolódó galéria

Roadpol ellenőrzés 2024. június