Ezért fontos a fényvédelem

Akár a bőrdaganatot is megelőzhetjük, csupán azzal, hogy a nyári hónapokban kiemelt figyelmet fordítunk a fényvédelemre. A fényártalom lehetséges kései hatásai közé tartoznak a rosszindulatú elváltozások, de azonnali hatásként már kis idővel napozás után is érzékelhetünk akár napégést is. Stábunk utána járt, mire érdemes odafigyelni a napon tartózkodás során.

A napokban megérkezett az igazi nyár, hiszen egyre melegebb a hőmérséklet, a nap is sokkal többször süt ki. A hőségben sokan választanak szabadidős elfoglaltságokat, például a sóstói strand is megtelik fürdőzőkkel, akik egy-egy csobbanás között a napsütötte parton pihennek. Ezt a tevékenységet azonban érdemes körültekintően végezni, ugyanis a fény - különösen a melegebb hónapokban - komoly kockázatot jelent bőrünk számára. Ennek vannak azonnali, illetve kései hatásai is.

„Az azonnali hatása, amit mindenki érzékelhet néhány 10 perc után a bőrén, a másik pedig a késői hatás, amikre nem is gondolunk, hiszen évek évtizedek után alakulnak ki ezek a kellemetlen hatások. Az azonnali napfényártalomnál a napégésre gondolok, a nyári időszak közeledtével, illetve már a nyári időszakban többféle szinten készülhetünk erre. Az 1. lépés a megelőzés, amikor megpróbáljuk megelőzni az esetleges napégést. Ezt kezdhetjük azzal, hogy esetleg olyan kapszulákat szedünk, amelyek védik a bőrünket a későbbiekben. Amikor már a tűző napon vagyunk, akkor pedig oda kell figyelnünk, hogy a fizikai fényvédelemre is fektessünk hangsúlyt tehát, hogy a bőrünket védjük különböző ruházatokkal, valamint a naptejek használatával.” – tanácsolta Dr. Szoták Judit bőrgyógyász főorvos.

Nem mindegy, hogy milyen fényvédőt használunk

A fizikai fényvédelemre tetőtől talpig figyelni kell, érdemes nagy karimájú kalapot, hosszú ujjú, lenge öltözetet viselni. A naptejet még 20-30 perccel a napra kerülés előtt fel kell vinni megfelelő mennyiségben, de ezt nap közben újra szükséges kenni, 50 faktoros fényvédelem mellet kb. 2 óránként.

„A legfontosabb jellemző egy fényvédő esetén a faktorszám. A fehér bőrűeknek, akik érzékenyebbek a napfényre, könnyebben leég a bőrük, vagy akiknek sok anyajegye van, tartósan vannak napfényben, napfényen dolgoznak, illetve a gyerekeknél mindenképpen a magasabb, 50-es faktorszámot kell választani, illetve vannak olyan fényvédők ma már, amelyek 100 faktorosak. Ezt azoknál a betegeknél szoktuk választani, akiknek az anamnézisében valamilyen bőrrák már szerepel.” – tette hozzá a főorvos.

Elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat

A főorvos javaslata alapján érdemes évente legalább egyszer felkeresni a bőrgyógyászt, igaz ez azok esetében is, akiknek sok anyajegye van. Hozzátette, nem mindig az a legproblémásabb elváltozás, amit a beteg annak vél, egy szűrés során akár melanómára is fény derülhet, gyakran mellékleletként.

„A napfény kapcsán a késői hatásoknál fontos a bőrrák kockázata. Itt vannak a melanóma típusú daganatok, illetve egyéb elváltozások, itt is nagyon fontos a fényvédelem kihangsúlyozása. Egy másik késői hatás, amire nem nagyon gondolunk: a bőröregedés. Ezt már csak évek, évtizedek múltán vesszük észre, hogy bizony a napozás a bőrrák kockázatát növeli, hanem öregíti a bőrt.” – mondta el Dr. Szoták Judit.

Összegezve, a bőrproblémák kialakulásához hozzájárulhat a napfény, de fontos kiemelni, hogy tényező az egyén genetikai adottsága is. A megfelelő napfényvédelemmel azonban sokat tehetünk akár a melanóma megelőzése érdekében is, így mindenképp javasolt a bőrgyógyászati szűrővizsgálat évente legalább egyszer.