Itt a harmadik hullám – Emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma
Fotó: Illusztráció

Húsvétig mindenki megkapja az oltást, aki eddig regisztrált – ezt mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A járványügyi adatok szerint egyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így Magyarországon is már a koronavírus-járvány harmadik hullámában vagyunk.

 

A héten újabb vakcinaszállítmány érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz, a 140 AstraZeneca ampulla újabb 1400, 18 és 59 év közötti, előzetesen már regisztrált személynek elegendő. Ők az oltási terv szerint az ötödik csoportba tartoznak, valamilyen alap- vagy társbetegséggel élnek. Ezen túl további 3000 főnek elegendő Pfizer-BioNTech, Moderna és Szputnyik oltóanyag is érkezett, ezeket a legidősebb korcsoportba tartozók kapják meg. A hét végéig összesen több mint tízezer fő kapja meg az első, illetve második oltását az oltásra kijelölt célcsoportokban.

Öt oltóanyag – kötelező regisztráció

Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. A kínai oltóanyagot megvizsgálták és hitelt érdemlően bizonyított, hogy megfelel a hazai követelményeknek, erről pénteken értesítették az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, ez a testület engedélyezi a vakcinát – közölte Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az oltás feltétele az előzetes regisztráció.

„Miután önkéntes oltóanyagról van szó, jeleznie kell az állampolgárnak, hogy szeretné felvenni a vakcinát, küldjék vissza a levelet vagy pedig regisztráljanak a vakcinainfo weboldalon, mert jelenleg is csak azokat a pácienseinket oltathatjuk, vagy küldhetjük az oltópontra, akik a regisztrációval jelezték a vakcinálási szándékukat” – mondta dr. Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője.

Megérkezett a harmadik hullám

A járványügyi adatok szerint egyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így Magyarországon is már a koronavírus-járvány harmadik hullámában vagyunk – tette hozzá a tiszti főorvos. Pénteken 3093 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést és elhunyt 110, többségében idős, krónikus beteg.

Húsvétra beoltják a regisztráltakat

„391 821 ember van Magyarországon, akit már legalább egyszer beoltottak, hamarosan 441 ezer lesz, a következő etapban hirtelen ugrunk egyet, egy hét alatt beoltunk 650 ezer embert, így márciusra 1,225 millió beoltott lesz” – erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban.

„Húsvétkor közel leszünk ahhoz, sőt, az be fog következni, hogy akik ma regisztráltak vagy máig regisztráltak, azokat mind be is tudjuk oltani. Ez azt jelenti, hogy mindenkit – nem sürgetek, mert az udvariatlan, de – biztatok, hogy regisztráljon. Mindenki saját maga rendelkezik a saját életével, de most mindenkit fölhívnék arra, hogy figyelje, hogy a harmadik hullámban fölfutás van, tehát ha valaki azt mondja, hogy ezt a vakcinát nem kérem, hazamegyek, eltelik néhány nap. A fölfutó harmadik hullám elérheti őt, ennek komoly kockázata van. Mindenkit arra kérek, hogy regisztráljon, jelentkezzen, menjen, oltassa be magát, ha lehet, fogadja el azt, amit éppen kínálnak neki és akkor eljutunk oda húsvétra, hogy mindenki, aki eddig regisztrált, az be is lesz oltva. Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, akkor jöhet az újraindítás” – tette hozzá a miniszterelnök.

Elindult a konzultáció

A héten elindult az újranyitásról szóló online konzultáció, egy nap alatt több mint 120 ezren töltötték ki a kérdőívet. Hét kérdésre lehet válaszolni, többek között a védettségi igazolvánnyal, az éttermek és szállodák újraindításával, illetve az este 8 óra utáni kijárási tilalommal kapcsolatban. Ezt a konzultációt csak az interneten lehet elérni, a vakcinainfo.gov.hu és a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalakon. A kérdőív kitöltése azért is fontos, hogy a járványügyi szakemberek javaslatai mellett azt is tudja a kormány, hogy mit támogatnak a magyar emberek, mi az állampolgárok véleménye.