Ipari park Kemecsén – Várják a külföldi befektetőket, letelepedni vágyó vállalatokat

Bár a keleti országrész van a legnehezebb helyzetben, mégis ez a térség teljesített a legjobban, ennek is köszönhető, hogy a magyar gazdaság rekordévet tudhat maga mögött – erről Kemecsén beszélt a külgazdasági és külügyminiszter. A további eredmények érdekében új beruházásokra van szükség, illetve ezeknek helyszínt biztosító ipari parkokra. Egy több mint 1,2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően már Kemecsének is van ipari parkja, út és új vasúti átjáró épült, valamint közművesítették a 100 hektáros területet.

A település szélén várják a befektetőket Kemecsén, a város ipari parkjában. Az elmúlt időszakban olyan közlekedési infrastruktúrát, közművesítést és vonzó környezet alakítottak ki ezen a százhektáros területen, amely minden feltételt biztosíthat a letelepedni vágyó vállalatok számára. Az ipari park csütörtöki átadását több éves munka előzte meg.

23 évvel ezelőtt, 2000-ben – akkor még nagyközség polgármestereként – elhatároztuk, hogy kiemelten fontos a munkahelyteremtés. Az ehhez szükséges feltételeket elő és meg kellett teremteni. Nagyívű elképzelés volt ez akkor és talán még ma is az, főleg itt, a végeken, ahol a város egy főre eső adóerő-képessége 8609 forint. Első lépésben a terület dél-nyugati részén lehatároltunk egy száz hektár méretű területet és elkezdtük megvásárolni az ingatlanokat” – mondta Lipők Sándor, Kemecse polgármestere.

Megfelelő adottságok

Az ipari park kiváló logisztikai adottságokkal rendelkezik, miután a Budapestet Záhonnyal összekötő vasútvonal is itt halad el, valamint Románia, Szlovákia és Ukrajna is elérhető távolságban van.

Ez a mai nap azért nagy dolog, mert a munka egy részét a település, a testület, a polgármester, az itt élők elvégezték. Készen áll a mű, elkészült az ipari park, most már csak be kell tölteni. Azért fontos számunkra, hogy itt van miniszter úr és kollégái, hogy átadtuk a stafétát, hiszen pontosan tudja mindenki, hogy aki beruházót akar behozni, azért mennyit kell dolgozni nap mint nap. Ez nem csak magától jön. Ez nem úgy jön, hogy hirtelen úgy gondolja a kínai vagy bármelyik beruházó, hogy hopp ez Magyarország, hopp ez Kemecse. Nap mint nap dolgozni kell” – ezt dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője mondta a sajtótájékoztatón.

Egyre több a beruházó

Bár a keleti országrész van a legnehezebb helyzetben, mégis ez a térség teljesített a legjobban, ennek is köszönhető, hogy a magyar gazdaság rekordévet tudhat maga mögött – ezt már a külgazdasági és külügyminiszter mondta Kemecsén. A további eredmények érdekében új beruházásokra van szükség, amelyek egyik alapvető feltétele, hogy országszerte új ipari parkok jöjjenek létre.

Egy dolog biztos, itt, Kelet-Magyarországon, Nyíregyháza és Debrecen környékén európai, sőt globális, világösszevetésben is egy egyedülálló nagyságú és egyedülállóan modern autóipari központ jön, jött létre. Ennek az autóipari központnak a beszállítóvállalatai számára ez egy ideális helyszín lesz. Szeretném tájékoztatni önöket arról, hogy már több érdeklődő vállalattal is egyeztetünk, ugyanis pont a Covidnak az egyik hatása az, hogy a nagy nemzetközi vállalatok szeretik lerövidíteni a beszállítói láncaikat, fizikailag is” – mondta Kemecsén Szijjártó Péter.

A kormány a kemecsei ipari park kialakítására valamivel több mint 1,2 milliárd forint hazai és európai uniós támogatást biztosított.

Kapcsolódó galéria

Ipari park sajtótájékoztató Kemecse