Ipari park – Jelentős munkahelyteremtő beruházásokkal érkeznek az új cégek

Több munkahelyteremtő vagy megtartó nagyberuházás érkezéséről is szólt a 2023-as év Nyíregyházán. Egy svéd cég az Electrolux hátrahagyott létesítményében kezdi majd meg működését, tovább fejleszt a LEGO, a német Boysen Battery Components Hungary Kft. Nyíregyházán valósítja meg az első nemzetközi beruházását, valamint a kínai Sunwoda is városunkat választotta az új gyára építéséhez. A magyar kormány az ipari park fejlesztéséhez soha nem látott mértékű, összesen 192 milliárd forintos forrást biztosít Nyíregyháza számára.

A kormány egyik célkitűzése, hogy Kelet-Magyarország minél nagyobb léptékben fejlődjön, ennek kapcsán a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója kijelentette, Nyíregyháza komoly eredményeket ért el az elmúlt időszakban, a kormányzat célja, hogy mindenki saját lakóhelyén, helyben tudjon boldogulni.

Jelentős ipari parki fejlesztés

Az önkormányzat befektetésösztönzési konferenciát rendezett városunkban, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy nyilatkozott, Nyíregyházának kiváló lehetőségei vannak a beruházó vállalatok számára. A kormány fejlesztési stratégiájának köszönhető az is, hogy a város ipari parkja soha nem látott mértékű, 192 milliárd forintos fejlesztési forrást kap.

Közel 200 milliárd forintról, pontosan 192 milliárd forintról beszélünk, ami az ipari parknak a terület-előkészítésére, infrastrukturális kiépítésére, tervezésére, illetve mindenre felhasználható, ami ahhoz kell, hogy pont, hogy az új beruházókat egy teljesen közművesített, úttal, közvilágítással, kamerarendszerrel ellátott ipari park tudja kiszolgálni a jövőben” – nyilatkozott Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Kft. ügyvezetője.

A történelmi jelentőségű fejlesztési forrásnak köszönhető az is, hogy az eredetileg 130 hektáros terület további 640 hektárral bővül.

Gazdaságfejlesztés Nyíregyházán

2023-ban szinte egymást érték Nyíregyházán a munkahelyteremtő beruházások hírei, az elmúlt esztendő nagyon mozgalmas volt a város gazdaságfejlesztésének szempontjából, ami a városvezetés erre az önkormányzati ciklusra kitűzött legfontosabb célja volt – fogalmazott kérdésünkre a Nyíregyházi Ipari Park Kft. ügyvezetője.

Az első új betelepülő az új ipari parkban 2023. január 30-án került bejelentésre, a német Boysen csoport itt építi fel a legújabb gyáregységét, ahol már nem a csoport tradícióinak megfelelő kipufogórendszereket fognak gyártani, hanem az elektromos autókban használt tartó és takaró fémlemezeket. Bár nem új beruházó – vagyis nem 2023-ban érkezett –, de itt van a dél-koreai W-Scope, aki 2022-ben került bejelentésre, őt 2023 márciusában a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a HIPA az év új beruházójának választotta. 2023 júliusában jelentették be, hogy a kínai Sunwoda Nyíregyházán építi fel az új akkumulátorgyártó üzemét, szintén a Déli Ipari Park fejlesztési területén” – tette hozzá Bartók Dávid.

Új gyár az Electrolux helyén

Tavaly év elején az Electrolux bejelentette, hogy befejezi a hűtőszekrények gyártását Nyíregyházán. Döntésüket egy 2022 utolsó negyedévében készült hatástanulmány előzte meg, amely a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. A gyárbezárás 650 munkavállalót érintett, számukra hirdették meg a Gondoskodó Elbocsátás Programot. Az Electrolux azt kommunikálta, hogy vizsgálják a telephely további hasznosításának lehetőségeit, majd szeptember közepén derült ki, hogy a kiváló minőségű elektromos hőszivattyúkat gyártó, 1993-ban alapított svéd Qvantum vállalat mérföldkőnek számító akvizíció keretében megvásárolja az Electrolux létesítményét. A gyártóüzemet fokozatosan alakítják át elektromos hőszivattyúk gyártására, és várhatóan 2024 második felében kezdik meg a termelést.

Folyamatos a bővítés

Mindig az új beruházókról beszélünk elsősorban, de nem szabad azt elfelejteni, hogy a már itt lévő cégek is folyamatosan fejlesztenek. Ott van például a LEGO, aki már hosszú-hosszú évek óta egy folyamatos bővítésben van, ennek eredményeként 300 új munkahelyet fognak teremteni. Ez a beruházásuk várhatóan 2024-ben, tehát ebben az évben befejeződik. Az év végére 2023-ban pedig még egy jó hír érkezett, hiszen a Gabriel-Chemie Hungária Kft., aki húsz éve van már itt, Nyíregyházán és szintén a nyíregyházi ipari parkban található, ők is bejelentették, hogy mint a kkv-szektornak az egyik képviselője, fejlesztést fognak végrehajtani a már meglévő telephelyükön, ezzel is új gyártókapacitást és munkahelyeket hozva létre Nyíregyházán” – mondta az ügyvezető.

Dolgozói apartman

2023-ban elkészült még egy, a munkahelyteremtéshez kötődő beruházás: átadtak egy 200 férőhelyes dolgozói apartmant a Tiszavasvári úton. Az ingatlan építését a magyar állam is támogatta, a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt központi munkaerő-piaci program keretében valósult meg. Miután 2025-re több mint 1500 új munkahely jön létre Nyíregyházán, így nagy szükség van a korszerű szállásra is.