Intézményfejlesztés a szakképzésben: 4,6 milliárd forintnál is nagyobb értékű korszerűsítés Nyíregyházán

Megkezdődött a „Nyíregyházi Szakképzési Centrum 21. századi szakképző intézményfejlesztése” című projekt megvalósítása, amely az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával valósul meg. Több mint 4,6 milliárd forint fejlesztési összeg támogat a programban 4 nyíregyházi iskolát. A Bánkit, az Inczédyt, a Széchenyit és a Wesselényi technikumot.

A 21. századi intézményfejlesztési pályázat projektgazdája a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, melynek kiemelt iskolája, a Bánki Donát Műszaki Technikum adott helyet a projektnyitó rendezvénynek. Az az intézmény, ahol jelen van a mechatronika, és a járműipar is. Komoly szaktudással rendelkező fiatalokat képez, akik alkalmazkodni tudnak a mai kor technikai és technológiai színvonalához. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolájában 80 szakterületet oktatnak. Óriási lehetőségek nyíltak a tanulók előtt, melyek között említésre méltó, hogy egyre több duális partner jelenik meg a képzésben. 

„Hagyomány és innováció. Azt gondolom, e két fogalom fejezi ki legjobban azt a tevékenységet, amelyet iskoláink végeznek évtizedek óta a gazdaság utánpótlás biztosítása érdekében. A centrum 10 iskolájában tanító oktatók különlegesek, és egyedit alkotnak. Piacképes tudást, szakmát és érettségit, kreativitást, önbizalmat az élethez, jövőképet, karrierlehetőséget egy olyan világban, ahol jól képzett szakemberek presztízse, és megbecsülése példaértékű”

– mondta köszöntőjében Pájer Attila, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum kancellárja. 4,6 milliárd forint támogatást nyert el a fejlesztésre a nyíregyházi szakképzés, mely a Centrum költségvetésének közel fele. 12 ezer darab eszközt és bútort vásárolnak az iskolák számára. Tablet, iskolapad, további eszközbeszerzés, épületfelújítás, ipari beruházások sora következik. Ez az óriási munka másfél év alatt fog célba érni.

„Kapcsolódik két olyan, 10 éve zajló programunkhoz, ami itt, a városunkban, a kormányzattal együttműködésben, kiemelt kormányzati támogatással megvalósul, és még folyamatban is van. Az egyik maga az oktatás. Az óvodától az egyetemig tart. Része az, hogy minden önkormányzati óvodát, bölcsődét felújítottunk, és 7 iskolát. Még akkor is sajátunknak érezzük Nyíregyházán, ha nem az önkormányzat a fenntartója és a működtetője. A másik pedig az a befektetésösztönző, iparipark-fejlesztő program, ami most eljutott abba a szakaszba, hogy az 5 nagy külföldi cég befektetéséből 2 az év végéig eljut oda – a dél-koreai W-Scope és a német Boysen –, hogy már próbaüzemet terveznek”

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester. Jó hír, hogy hamarosan sok szakképzett munkaerőre lesz szükség, hiszen 5–6 ezer munkahelyet kínál a Nyíregyházi Ipari Park – folytatta köszöntőjét a polgármester.  A projekt a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg, vissza nem térítendő támogatásból. Több mint 3,6 milliárd forint európai uniós forrás, közel egymilliárd pedig a hazai költségvetésből ered. A több éve zajló szakképzési átalakulás során három pillért kellett fejleszteni – fogalmazott a szakképzésért felelős helyettes államtitkár

„Az első pillér az a módszertan, a képzési szerkezetnek az átalakítása, ugyanis maga a képzés nem önmagában való történet, hanem valami célja van, és a szakképzés célja az, hogy minőségi, jobb munkaerőt adjon a környezetének, a gazdaság igényét ki tudja szolgálni. Ezért regionális szinten is figyelni kell. Például itt most Nyíregyházán jelentős fejlesztések történnek, tehát nyilvánvaló, hogy nekünk oda kell figyelni, és olyan képzéseket indítani, amelyek a munkaerőpiac számára kellenek”

– szólt a szakképző iskolák vezetői és tanárai előtt Pölöskei Gáborné. Az igényeket a gazdasági élet szereplői határozzák meg, ehhez kell alkalmazkodniuk az iskoláknak, minden területen. A duális partnerek és a foglalkoztatók diktálnak, hiszen nem áll meg a fejlődés. Ehhez alakul folyamatosan az oktatási, szakképzési módszertan. Pölöskei Gáborné megszólította az egyetemet is, hiszen magasabban kvalifikált szakemberekre is szükség van. A humán erőforrás fejlesztése, a tanárok, szakoktatók helyzete egy újabb pillér, majd a 21. századi iskolák kialakításával zárta gondolatait a helyettes államtitkár. Az tény, hogy ezekben az esztendőkben 30%-kal többen választják a szakképzést, mint korábban, de szükséges, hogy a család jó helyen tudja a gyereket, a fiatal pedig jó környezetben, jól érezze magát.

Kapcsolódó galéria

Több milliárdos intézményfejlesztés valósul meg a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban - sajtótájékoztató