A Real Madrid edzője Nyíregyházán

Nyíregyházán járt Tóth Zele József. A Real Madrid korábbi utánpótlás edzője harminc éven keresztül szolgálta a spanyol sztárcsapatot. Számos világsztárt fedezett fel pályafutása során. A róla készült életrajzi filmet szerdán vetítették le a Váci Mihály Kulturális Központban. 

Carvajal, Morata, Butragueno. Csak három olyan játékos, melyeket Tóth Zele József fedezett fel, később pedig a Real Madrid sztárjai lettek. A magyar tréner Füzesabonyból indult, futballozott, majd részt vett az 1956-os forradalomban. Külföldre menekült, játszott Franciaországban, majd Spanyolországban az Atletico Madridhoz igazolt. Egy sérülés miatt be kellett fejezni pályafutását, így utánpótlás edző lett. Ekkor hívta át a Real Madrid, ahol később harminc évig dolgozott. Remek játékosokat nevelt a klubnak, de az első csapat vezetőedzője nem lehetett, mert nem futballozott a Realban. 

- A klub elnöke, Bernabeu akkor kikötötte, hogy csak az lehet az első és a második csapat vezetőedzője, aki futballozott a Real első csapatában. Én az Atleticoban játszottam, ezért nem lehettem a felnőtteknél tréner. De szerettem gyerekekkel foglalkozni – mondta Tóth Zele József. 

Pályafutásáról egy életrajzi film készült. A Jószemű José címet viselő alkotás producere Dr. Kovács Barnabás nagykövet, korábbi barcelonai főkonzul, aki szintén ott volt a nyíregyházi bemutatón. 

- A film bemutatja Józsi bácsi életét, ami azért is különleges, mert egy olyan emberről van szó, aki az utánpótlásban dolgozott. Példaértékű a hozzáállása, hogy mindig az adott körülményekből igyekezett a maximumot kihozni – mondta Dr. Kovács Barnabás nagykövet, korábbi barcelonai főkonzul.  

A filmvetítés után kerekasztal beszélgetés következett, majd a nézők is feltehették kérdéseiket a vendégeknek. Bár Tóth Zele József a hatvanas évektől Spanyolországban él, Magyarországot tartja hazájának. Tóth Zele József nevét ma már egy sportpálya is őrzi, édesanyja szülőhelyén Gesztelyen róla nevezték el a létesítményt. 

Kapcsolódó galéria

Tóth-Zele József Nyíregyházára látogatott