Internet Fiesta – VR-szemüveg-bemutatóval indul a nyíregyházi program, pénteken
Fotó: Illusztráció

A mesterséges intelligencia, a VR-szemüveg titka, vagy a jövő valósága és a krimiirodalom is téma lesz a pénteken induló nyíregyházi Internet Fiesta programjában. A bezárás miatt a Vécsey utcai Fiókkönyvtárban várják a vendégeket, de szerepel a helyszínek között a Kertvárosi és a Sóstóhegyi Fiókkönyvtár is.

Március 27-én, hétfőn nyit a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár központi épülete, de az Internet Fiesta szervezői korábban még csak a fiókkönyvtárakkal számolhattak. 2023-ban személyesen és a virtuális térben is bekapcsolódhatnak az izgalmas témákba.

„Az Internet Fiesta 23. éve egy nagyon fontos program a könyvtárak számára, hiszen felismertük mi is azt, hogy az internet része a mindennapoknak, ugyanakkor olyan információáradat zúdul ránk, amiben nagyon nehéz eligazodni. Az a célunk, hogy digitális kompetenciát fejlesszünk, olyan készségeket, képességeket próbáljunk átadni az olvasónak, aminek a segítségével biztonságosan eligazodik az online térben, és ki tudja szűrni az információhajhász, a lájkvadász, a szenzációhajhász oldalakat. Azokat a veszélyeket, amire tulajdonképp semmi szükségünk nincs, de óhatatlanul beleakadunk” tájékoztatott Bakosné Mikula Edit főkönyvtáros, a Vécsei utcai Fiókkönyvtár vezetője.

A kritikus olvasás fontos része a könyvtáros szakmának, amikor rátalálnak azokra az oldalakra, amit jobb, ha kerülnek az olvasók, és megkeresik a megbízható tartalmakat, a játékos tanulás és ügyintézés lehetőségét. Így szolgálja a biztonságos internethasználatot. A játék és az élmény világába kalauzolja a vendégeket a nyitóeseményen a VR-szemüveg, melyet a hírek szerint mindenki megpróbálhat.

„A látogatók egy virtuális valóságba csöppennek. De egyet ígérhetek, aki itt lesz a pénteken 16 órakor kezdődő bemutatón, az nemcsak távolról nézheti a virtuális szemüveget, hanem mindenkit biztatni fogok, hogy próbálja ki. Én konkrétan szédülök ebben a szemüvegben, de az én gyerekeim is itt lesznek, fognak segédkezni, és sokkal jobban tudják használni, mint én. Annyit szeretnék elmondani, hogy ez a PS4 VR-szemüveg, tehát nem a legújabb technikát hozzuk el, ez egy 7 éves technológia, de nagyon sok embernek újdonság. Rugalmasak vagyunk, tehát ki, mit szeretne kipróbálni. Elég sok játékkal készültünk, elég sok érdekességet ki lehet próbálni, és abban biztos vagyok, hogy 5 percet mindenki el tud majd tölteni ebben a virtuális valóságban” – ígérte Polák Péter informatikus könyvtáros.

Kipróbáltam, egy rácsos kosárban merül le a látogató a tenger mélyére, körülötte cápák és tengeri halak, vízinövények úsznak vagy lebegnek. Persze több funkciója van ennek a szemüvegnek, mely más távlatot is ad a varázslatnak. Nyíregyháza mellett a megye 16 településén is megjelennek az Internet Fiesta vendégei és eseményei.

„Két előadót hívtunk meg. Az egyik Simon Szilvia környezeti nevelő. Gyerekeknek és felnőtteknek is tart előadást a mesterséges intelligenciáról. A másik előadónk pedig Győrffy-Kiss József, aki John Cure néven ír, illetve ő kriminálpszichológusként is dolgozik” – tájékoztatott Tóthné Ráski Dóra KSZR referens.

A könyvsikerlistákat vezető, megyénkben élő szerző krimit és thrillereket ír. Egészen másmilyet, mint általában a krimi szokott lenni. A fekete esernyős férfi, a Hontalan lelkek vagy A boszorkány hagyatéka szerzőjéről még többet is megtudhatnak.

„Kriminálpszichológiai szaktanácsadó, és támadás-elhárítási specialista is. Óriási szakmai tudása van, amit mind belesző a történeteibe, melyek rendkívül népszerűek. Különben Dugonics András-díjas író. Fantasztikus lehetőség nekünk – igaz, hogy most egy előadással jön, Rés a pajzson a címe, és az internet veszélyeiről szól –, hogy mint íróval is találkozhatunk” – nyilatkozta a főkönyvtáros.

Nem lesz olyan nagyszabású tehát az idei Internet Fiesta, mint amilyet a Covid előtt megszokhattunk, viszont aktuális, izgalmas és tanulságos lesz a péntek délután induló hagyományos tavaszi rendezvény. Hétfőn nyit a könyvtár, de addig is keressék az intézmény közösségi oldalain, a YouTube-csatornán a korábbi fiesták előadásait Balogh Bencétől vagy Csatári Emesétől, illetve egy összefoglalót is találnak a tavalyi programról.