Intelligensek, kiváló a memóriájuk és családcentrikusak – Ma van az elefántok világnapja

A mai nap az elefántokról szól. Az őket ünneplő világnapot 2012 óta tartják meg augusztus 12-én, hogy felhívják a figyelmet: az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt a kipusztulás szélére került az afrikai és ázsiai elefánt-populáció.  

Intelligensek, kiváló memóriájuk van, családcentrikusak, széles skálán mozognak érzelmeik, összetett, egymást segítő társadalmat alkotnak, meggyászolják elpusztult társaikat – agyarukért viszont évente elefántok sokaságát gyilkolják le az orvvadászok – írja a National Geographic. 

Az elefántok világnapját Patricia Sims kanadai filmes, valamint a thaiföldi Elefánt Visszatelepítési Alapítvány közös szervezésében alapították, a thai királyné támogatásával, és 2012 óta ünneplik.

Az elefántok világnapja arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy támogassák az illegális elefántcsont kereskedelem, az orvvadászat és a csempészet ellen küzdő szervezeteket, s azokat, amelyek a vadon élő elefántok élőhelyét igyekeznek védeni. Támogatják azokat, akik a háziállatként tartott elefántok számára menhelyeket, szabad életet biztosítanak.

Ma Kínában a legnagyobb az elefántcsont iránti igény, sokszor még az aranyét is meghaladja az ára, ez pedig minden korábbinál nagyobb veszélyt jelent az állatokra.

Míg 100 éve még mintegy 12 millió vadon élő elefánt volt, mára alig 400 ezer maradt, s évente 20 ezret mészárolnak le az orvvadászok. Hatalmas mértékben csökkent az élőhelyük, csupán 1979-től fogva Ázsiában 15 százalékra, Afrikában a felére zuhant.

A csökkenő élőhely azzal is együtt jár, hogy nő az ember-vadállat konfliktusok száma, ezekből az esetekből pedig szintén az állatok szoktak vesztesként kikerülni. Emellett az ázsiai elefánt számára a turizmus iparága is problémákat hordoz, hisz ezeket a méltóságteljes állatokat gyakran kényszerítik természetellenes viselkedésre, hogy a turistáknak megfeleljenek.

 

Forrás: hirado.hu