Influenzajárvány – A megyében is fertőz a vírus
Közel 700 új, influenzaszerű megbetegedés jutott 100 ezer lakosra az elmúlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért most már járványról beszélnek a szakemberek. A megye valamennyi területén toronymagasan átlépte a 150-es járványküszöböt az újabb fertőződések száma. Az influenzaszezon még további 4-5 héten át tart, így még mindig érdemes a védőoltást beadatni.

Hirtelen felszökő magas láz, hidegrázás, torok-, izom- és fejfájás, orrdugulás, fáradtság, náthához hasonló tünetek. Az elmúlt időszakban egyre több ember tapasztalhatta ezeket a tüneteket magán, hiszen nőtt az influenzás és influenzaszerű megbetegedések aránya a megyében.

[video]

Az influenza vírusát a beküldött légúti mintákból három esetben mutatták ki a megyében, amely az bizonyítja, hogy most már konkrétan az influenza betegíti meg az emberek egy részét.

INFLUENZAJÁRVÁNY VAN

Dr. Magyar Veronika, megyei tisztifőorvos, a Nyíregyházi Televízió Híradójának a legfrissebb adatok alapján azt a tájékoztatást adta, a 4-5. héten meredeken emelkedett az orvosok nyilvántartásában a megbetegedett emberek aránya. A kimutatásokban mindenhol toronymagasan átlépte a járványküszöböt az újabb fertőzések száma. Ez azt jelenti, hogy átlagosan közel 700 beteg jut 100 ezer lakosra. Az adat magas, hiszen a járványküszöb 150 megbetegedést jelent, ezért már járványról lehet beszélni.

LÁTOGATÁSI TILALOM

Február 9-étől, hétfőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Oktatókórházban részleges látogatási tilalmat rendelnek el a bent fekvő betegek érdekében, hiszen minden látogató potenciális veszélyt jelenthet a legyengült szervezetű embernek. Az érintett osztályok listájáról a www.josa.hu-n tájékozódhatnak.

UTOLSÓ PILLANAT A VÉDŐOLTÁSRA!

Dr. Magyar Veronika, megyei tisztifőorvos azt javasolja, a fertőzés ellen leghatékonyabban oltással lehet védekezni, amelynek beadására még van lehetőség, hiszen az influenzaszezon várhatóan még legalább 4-5 hétig tart.

ALAPVETŐ HIGIÉNÉS SZABÁLYOK

A fertőzés esélye tovább csökkenthető, ha mindenki betartja az alapvető higiénés szabályokat: ilyenkor gyakrabban kell szellőztetni, a nap során többször, alaposan kezet mosni, valamint a köhögéssel-orrfújással és tüsszentéssel kapcsolatos etikettre is oda kell figyelni az embereknek. Influenzajárvány idején pedig érdemes kerülni azokat az üdvözlési formákat, amelyek növelik a betegség terjedésének kockázatát.

Mikita Eszter