90 milliárdos fejlesztések
Hetvenről közel kilencvenmilliárd forintra emelte a kormányzat a megye fejlesztési keretét. Ezzel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a második legnagyobb forráskerettel gazdálkodik a 2020-ig terjedő uniós költségvetési ciklusban. A rendelkezésre álló források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, de azt ígérik, jut pénz útépítésre és akár megújuló energiaforrások használatára is.

Települési önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek juthatnak főként hozzá azokhoz a forrásokhoz, ami 2020-ig fejlesztési keretként rendelkezésre áll. Nem zárják ki azonban a gazdasági szereplőket sem a támogatási körből – erről beszélt Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

[video]

A mintegy 90 milliárdos fejlesztési pénzek nagy részét gazdaságélénkítésre fordítják, ennek része pedig akár a munkavállalók bértámogatása vagy az ipari parkok fejlesztése is lehet.

TÖBBLETFORRÁS

Eredetileg 70 milliárd forinttal gazdálkodhatott volna a megye a területfejlesztési programban, ezt a kormányzat közel 90 milliárdra emelte.
– A valóban történelmi hátrányokkal küzdő térségek felemelése a következő hét év célja. Azt akarjuk, hogy a területi operatív programok révén egy vonzó, a befektetők számára is vonzó megyénk legyen. Ez egybeesik a kormányzati szándékkal, mutatja ezt a 20 milliárdos többletforrás is – mondta Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke.

UTAT ÉPÍTENEK

Útépítésre is lesz forrás: az M3-as autópálya Vásárosnamény és a magyar–ukrán országhatár közötti részen tovább épül, illetve folytatják a Rohod–Csengersima közötti 49-es számú főút korszerűsítését is. A Mátészalka–Nyírbátor–Debrecen közötti 471-es főút szabolcsi szakasza is megújul, szintén uniós forrásból.

Erdős József