Indulnak a Petőfi Klubok – Szombaton ingyenes Anna and the Barbies koncert várja az érdeklődőket a Váci Mihály Kulturális Központban

Március 26-án 19 órától Anna and the Barbies koncert a Váci Mihály Kulturális Központban, Nyíregyházán!

A belépés díjtalan! A rendezvény a PS200 Programhoz kapcsolódóan valósul meg, a nyitókoncert jelzi a Petőfi klubok indulását is.

Előzmények

A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását prof. dr. Kásler Miklós miniszter úr 2022. 03. 11-én jelentette be.

A bicentenáriumhoz kapcsolódva az országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet a költőfejedelem születésének 200. évfordulójához a Petőfi Klubokban számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel csatlakozik kultúrstratégiai intézményi partnereivel, amely programban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének is meghatározó szerepe lesz.

Partnerek

Az anyaországi és a külhoni magyarság részvételére építő, helyi közösségeket megerősítő kezdeményezést, a Petőfi Klubok hálózatát a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő tartalomszolgáltató partnereivel, többek között a Déryné Program, a Filharmónia Magyarország, a Hagyományok Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Filmintézet közreműködésével indítja útjára.

A Petőfi Klub célja

A Petőfi Klubok azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is betekintést engednek. Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére.

A program – a kezdeményezők szándéka szerint – a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amely alkalmak közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.

A Petőfi Klubok megvalósulásával idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni) település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális programokokhoz, míg 2023-ban további 100 település csatlakozik a Kárpát-medencei klubhálózathoz.

Az együttműködő partnerek feladatai

A közös célt méltón reprezentálja a közreműködő szervezetek impozáns névsora is, amely országos kultúrstratégiai, közművelődési, közgyűjteményi, művészeti, valamint tudományos intézmények és országos szervezetek példaértékű együttműködését mutatja.

A programsorozat megvalósításában együttműködő országos szervezetek komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez.

A Nemzeti Művelődési Intézet nagy tapasztalattal rendelkezik a mostanihoz hasonló hálózatépítő programok menedzselésében, a szervezet kiemelt stratégiai célja, hogy támogassa az anyaországi és külhoni magyar közösségek értékfeltáró tevékenységét, segítséget nyújtson a tárgyi és szellemi értékek, hagyományok megismeréséhez, megőrzéséhez és a magyar identitásuk mindennapi megéléséhez. E célok vezérelték többek között a 2020-ban lefolytatott Kárpát-medencei Petőfi-kutatást, a települési értékfeltárást támogató fejlesztéseket, az olvasóköröket népszerűsítő Falusi Krónika rendezvénysorozatot, továbbá most, az emlékév keretében elindított Petőfi Klubokból létrejövő hálózat elindítását is. A program sikeréhez a Nemzeti Művelődési Intézet a Petőfi Klubok erőforrásainak stratégiai tervezésével, logisztikai és hálózatépítő tapasztalataival, valamint a központi programkoordinációval járul hozzá.

A bekapcsolódó települések helyszín, szakember és helyi szervezőmunka biztosításával erősítik a Kárpát-medencei programot.

Megyei részvétel

A megyénkből Gávavencsellő, Nyíregyháza és Tiszavasvári településeket érte az a megtiszteltetés, hogy Petőfi Klub alakulhat. Ezek a települések aktív részesei lehetnek az idei száz település között létrejövő hálózatnak, valamint együtt ünnepelhetik költőóriásunk születésének 200. évfordulóját külhoni nemzettársainkkal Bákó, Csíkszereda, Gyimesfelsőlok, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Zenta, Dunaszerdahely, Nagytárkány, Lendva és Beregszász lakóival.

Várható hatások, eredmények

  • Helyi kulturális élet felpezsdülése.
  • Petőfi Sándor emlékének interaktív, a fiatalokat is bevonó és megszólító megőrzése.
  • Új közösségek indulása és azok megerősítése.
  • Helyi amatőr művészeti kezdeményezések, akciók elindulása.
  • Hazai és külhoni települések, intézmények közötti kapcsolatok kialakulása.
  • Nemzeti és települési identitás erősödése.
  • Generációk közötti párbeszéd elmélyülése.
  • Tudástranszfer – a klubban átadott ismeretek vagy élmények további programok, kezdeményezések, új értékalapú közösségi tevékenységek alapjául is szolgálhatnak.