Indul a motoros szezon – Itt a három legfontosabb dolog, amire megéri figyelni!
A tavaszias időben egyre több motoros jelent meg a utakon, ami új helyzetet teremt a mindennapos közlekedésben.

Az első kirándulásnál legyenek óvatosak, hiszen sokat felejtettek az ősz óta, és viseljék a védőfelszereléseket. Emellett fontos, hogy a járművet is felkészítsék az új szezonra.

A tavasz a motorkerékpáros szezon kezdetét is jelenti, a kétkerekűek megjelennek az utakon, és ezzel együtt a közlekedésbiztonsági veszélyek, kockázatok is jelentősen átalakulnak. Nem vitás, hogy az autósoknak ilyenkor hozzá kell szokni a motorosok látványához, a dinamikus, ugyanakkor méretükben jóval kisebb járművek megjelenéséhez. Hazánkban az ezredforduló óta a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 85%-kal nőtt, több mint 200 ezer. Köztudott, hogy a motorkerékpárosok a közúti közlekedés védtelen képviselői. Baleset esetén ugyanis testüket nem védi acél karosszéria, biztonsági öv, légzsák, vagy más megoldás.

A biztonsági kockázatot növeli, hogy a motorkerékpár észlelhetősége a kisebb méret miatt korlátozottabb, és a kétkerekű jármű közlekedése instabilabb. Az EU-ban elfogadott szakértői álláspont szerint egy motorkerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek. 

Fontos a felkészülés

Szász Károly az Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke elmondta, három fontos dologra mindenképpen figyeljenek. Tetőtől talpig jól látható védőruhába öltözzenek be, ellenőrizzék a motor műszaki állapotát, és a gumi ne legyen 5 évesnél idősebb. Persze a vezetéstechnikai tudást is érdemes felfrissíteni. Ma már Nyíregyházán is elérhetőek a vezetéstechnikai továbbképzések, szerepük és fontosságuk megkérdőjelezhetetlen, nem csak a kezdőknek, hanem a rutinos motorkerékpárosoknak is. Ezeken a továbbképzéseken olyan biztonsági manővereket is elsajátíthatnak a motorosok, mint a hirtelen fékezés, a gyors irányváltás, melyeket a vezetőképző tanfolyamokon nem tanítanak. Magyarországon motorkerékpározás közben a motorkerékpáros bukósisak használata kötelező, a védőruházat viselése ajánlott. A védőruházat nagyon fontos a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából. A legfontosabb a megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott ruha, motoros csizma és a kesztyű.