Ifjúsági robot kupa – Irány Bordeaux!
Fotó: Trifonov Éva

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa 16. versenyét rendezték pénteken, hagyományosan a Nyíregyházi Egyetemen, a Neumann Társaság és a Magyar Robot Kupa Alapítvány közreműködésével. Szegedről, Budapestről és Debrecenből is érkeztek a fiatalok mentortanáraikkal. A cél a nemzetközi verseny, melyet nyáron rendeznek Bordeaux-ban.

15 csapat, 42 diák versenyzett a robotfoci és a színházligában, miután korábban Budapesten már lezajlott a menekítő, vonalkövető és labirintus versenyszám.

Több nemzedéket is összefog a verseny, és láthatóan különböző korosztályok számára nyújt tanulságot és szórakozást – mondta köszöntőjében, a házigazda nevében az egyetem rektora.

„Arra kérném a diákokat, a versenyzőket, hogy kellő nyugalommal álljanak bele a feladatokba, ez nem egy vérre menő küzdelem, ez egy izgalmas játék. A dolog érdekessége, hogy önök, ti tanítjátok meg nekünk ezt az új világot, akik beleszülettetek a digitális korba” – hangsúlyozta dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A felsőoktatási intézmény oktatója büszkén beszélt arról, hogy óriási hagyománya van az iskolában ennek a programnak, ezáltal a robottechnológia tudományának gerjesztője a nyíregyházi diákok között. 

„Idén két részre osztottuk a versenyt. Az első március 8-án, Budapesten lezajlott. Március 31-én, Nyíregyházán versenyeznek a diákok. A Magyar Ifjúsági Robot Kupa a nemzetközi RoboCup Junior Minősítő versenye, ami azt jelenti, hogy akik itt versenyeznek, kvalifikációt szerezhetnek arra, hogy részt vegyenek a nemzetközi, illetve európai versenyeken, tehát óriási a tét, a gyerekek nagyon készülnek” – tájékoztatott dr. Dezső Gergely, a Nyíregyházi Egyetem tanára.

A RoboCup egyedisége, hogy autonóm viselkedésű robotok versenyezhetnek, tehát kizárt a távirányító, olyan programot kell írni, amelyik önállóan működteti a figurákat. A köszöntőben is említett Simon Béláné négy évtized és számtalan nemzetközi siker után ismét két csapattal került be a versenybe.

„Az egyik csapat a színházligában indul, a másik csapatom pedig a futballozó ligában, mint a Nyíregyházi Egyetem Robot Intelligencia Diákkörének két csapata. A reményeink a bajnoki cím elérése itt, a magyarországi ifjúsági robot kupán, mert ha ezt megnyerjük, akkor mehetünk csak a világversenyre, tehát itt egy kvalifikációs verseny van, ezért küzdünk” – nyilatkozta dr. Simon Béláné, a Magyar Ifjúsági Robot Kupa Szövetség képviselője.

A tavalyi általános iskolások ma már középiskolások lettek, és több intézményből érkeztek a junior vetélkedőre. Az első magyar robotállatot dr. Muszka Dániel 66 éve készítette a Szegedi Egyetemen, és bizony csodájára járt a világ. Eljutott Oxfordba is. Kutatója, alkotója akarata szerint a feltételes reflexet mutatja be, és betaníthatják arra, hogy szóra-fényre, jelre mozogjon.

„A Humor Bot csapatnak vagyok a része, és az előadásunk a 66 éves szegedi mechanikus Katicáról fog szólni. Ennek a 66. évfordulója megünneplésére készítettünk egy kisméretű Katicát, ami ugyanarra képes, mint az eredeti nagy Katica. Két támogató Katica a háttérben is látható, akik majd táncba fognak, örömtáncba” – fogalmazott Szalacsi Máté, a Vasvári Pál Gimnázium 9. osztályos, informatika tagozatos diákja.

A tudományt, a robottechnológia fejlődését képviselte a rendezvényen a Neumann társaság.

„Mi azt látjuk, hogy hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ebben a fejlődésben óriási szerepe van az olyan műhelyeknek, mint az ifjúsági robot kupa. Idén 120 éve született Neumann János. Mi az ő születésére emlékezve, kicsit ünnepélyesebben tartjuk meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupát, ami a Neumann társaságnak az egyik büszkesége. Az, hogy Simon Béláné tanárnő a vármegyei szervezetet most már 40 éve vezeti, és itt, a robot kupán is több mint másfél évtizede sikert sikerre halmoz nemzetközi téren is, azt gondolom, az egy egész különleges dolog” – mesélte Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kommunikációs igazgatója.       

Nyilvánvaló, hogy itt olyan erős pályaorientációt és impulzust kapnak a fiatalok, ami kihat egész életükre – folytatta a marketingigazgató –, ami a kutatás és a tudomány mellett tartja a fiatalokat.

A nyíregyháziak büszkesége, hogy a Széchenyi István Szakközépiskola két csapatát is meghívták a nyári nemzetközi versenyre Bordeaux-ba, a beadott leíró dolgozat alapján. Most éppen támogatót keresnek az utazás költségeihez.

Kapcsolódó galéria

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2023