Internet Fiesta – John Cure volt a Vécsey Fiókkönyvtár vendége

Napjaink egyik legnépszerűbb misztikus és bűnügyi thriller írója, művésznevén John Cure volt a Móricz Zsigmond Könyvtár Internet Fiesta programjának vendége. A Vécsey utcai Fiókkönyvtárban a Metaverzum valósága mellett népszerű könyveiről is beszélt – civil nevén Győrffy-Kiss József –, aki Nyíregyháza közelében, egy nyírségi településen lakik. A nemzetbiztonsági elemző mellesleg 10 könyvet írt, melyek sorra vezetik műfajukban a népszerűségi listát.

A metaverzum, a virtuális valóságokból álló világ volt az Internet Fiesta nyíregyházi programjának egyik témája. Előadója írói álnevén John Cure, aki nemzetbiztonsági és biztonságpolitikai elemző. Terrorizmuskutatással is foglalkozik, kommunikációs szakember. Online kommunikációval már a 2000-es évek elején is találkozott. Az edukáció és a prevenció a jelszava. A Vécsey utcai Fiókkönyvtárba a Bárki család esetét hozta, akiknek lenullázták a bankszámláját, és mire hazaértek a nyaralásból, kirabolták az otthonát. Hol hibáztak, mit kellett, illetve nem kellett volna tenni? Ezt a kérdést járta körbe a szakember. Évente 2–300 bűnmegelőzéssel kapcsolatos előadást tart, mint a Közép-Európai Biztonsági Központ alelnöke.

„Én az internetes szokásokkal, a közösségi oldalakkal kapcsolatos veszélyekről tartok előadást. Az a cél, hogy kicsit tudatosabbak legyünk, mert ma már ebben az infokommunikációs társadalomban napi 5–10 órát töltenek az emberek az interneten a mobiltelefonon keresztül. Nemigen tudatosul bennünk, hogy milyen veszélyeknek vagyunk kitéve. Ennek az előadásnak az is a célja, hogy ebben nagyon tudatosak legyünk, és ha mégis célponttá válunk, ne váljunk áldozattá!” – mondta a nyíregyházi programról Győrffy-Kiss József író, kriminálpszichológus.

Emberkereskedelem-ellenes fellépéssel, nemzetközi terrorizmuskutatással kapcsolatos vizsgálatokat végez újabban Győrffy-Kiss József, aki a munkája révén közelíti regényei témáját. Szeretnek félni, borzongani az emberek? – ezt már az olvasók által megítélt Dugonics András-díjas írótól, John Cure-tól kérdeztem.

„Én azt látom, meg nagyon sok kutatás is foglalkozik ezzel, hogy ugyanolyan alapvető ösztönünk, hogy szeretünk olyan történeteket olvasni, ami közben ugyanúgy viselkedünk, mintha megélnénk ezeket az eseményeket. Felmegy a pulzusunk, verejtékezünk, akár szaporább lesz a szívverésünk. Sok olyan kutatás van, ami arra irányul, hogy ez kicsit olyan, amikor az ember sok thrillert olvas, vagy krimit, mint a védőoltás. Mivel találkoztunk már olyan szituációkkal, úgyhogy ha az ember valós stresszhelyzetbe kerül, vagy ilyen kihívással szembesül, könnyebben tudják azok az emberek kezelni a krízispillanatokat, mint akik egyáltalán nem olvasnak, vagy néznek ilyen filmeket” – vélekedett John Cure.

A szerző kedvence A fekete esernyős férfi. Amikor írta, akkoriban a titkos hadviselésben az energetika felhasználását kutatta. Akart egy nyírségi történetet, ami a bioenergetikával kapcsolatos.  A közönség kedvence a Hontalan lelkek trilógia. Ez volt az első könyve, ez hozta meg az áttörést munka és irodalom, valóság és fikció között. Megjelenése után hetekig vezette a Bookline thriller-horror listáját.

Az álmaimnak élek, mindig azzal foglalkozom, amihez kedvem van – fogalmazott ő. Volt animációs filmrendező és reklámszakember, 2013-ban belépett a hadseregbe és tartalékos műveleti katona lett. Jelenleg is 10 újabb könyv van a fejében. Történelmi és disztópikus történetek.