Dicsérő oklevélben részesült a Sóstói Múzeumfalu időszaki kiállítása

2023. november 14-én, kedden adta át a Pulszky Társaság „Az Év Kiállítása” elnevezésű kitüntetéshez kapcsolódó elismeréseket a Budapesti Történeti Múzeumban. A díjátadó ünnepségen dicsérő oklevélben részesült a Sóstói Múzeumfalu időszaki kiállítása, amely 2022. október 28-a és 2023. június 4-e között fogadta a látogatókat.

A megmérettetésre huszonhárom kiállítást neveztek, két kategóriában. Közülük a bíráló bizottság döntése alapján tizenhat pályázó került a második fordulóba és viselhette „Az Év Kiállítása 2023 jelöltje” címet. A Sóstói Múzeumfalu a Petőfi az étlapon című időszaki kiállítással nevezett, amelyet Kosztyu Brigitta muzeológus a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumának anyagi támogatásával rendezett meg.

A kiállítás Petőfi költeményeinek néprajzi tartalmaira világított rá, párhuzamba állítva ezeket pályatárs és kortárs költők nyelvi leleményekben gazdag műveivel. A kurátor vitrinek és tablók helyett egy fiktív vendéglő díszletei közé álmodta a kiállítást, amely valós ételek helyett szellemi táplálékot kínált: betérő vendégei Petőfi-verseket „rendelhettek” a virtuális étlapról, amit azon nyomban el is „fogyaszthattak”, vagyis meghallgathattak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeinek tolmácsolásában. A versekhez a digitális tartalom részeként játék és kisfilm is kapcsolódott, annak érdekében, hogy növekedjen a látogatók nyitottsága az új és különleges élményekre.

A versekben Petőfi számos olyan háztartási eszközt, szerszámot, viseletdarabot említ, amelyek a régi, falusi hétköznapokhoz tartoztak. Ezek a népélethez kapcsolódó szavak a szépirodalomban élnek tovább, ami egyben azzal a nehézséggel is jár, hogy a közoktatásban résztvevők egyre nehezebben értik meg a tanagyag részét képező, ún. klasszikus szövegeket. A kiállítás erre a problémára reflektált, a versekben említett tárgyak, viseletdarabok bemutatásával, egykori használatukat magyarázó szövegek, rajzok, archív fotók segítségével.  Ugyanakkor a tárlat betekintést adott Petőfi szatmári tartózkodásainak folklór vonatkozásaiba is.

A keddi ünnepségen hat kiállítást ismertek el dicsérő oklevéllel. A Sóstói Múzeumfalu kreatív kiállítását elismerő kitüntetést Baloghné Szűcs Zsuzsanna, az intézmény igazgatója és Kosztyu Brigitta muzeológus, a kiállítás kurátora vette át azon munkatársak és cégek nevében is, akik közreműködésükkel hozzájárultak a sikerhez.