Időpontfoglalás az oltásra – Szerdáig Sinopharm típusú vakcinát kaphat a lakosság
Fotó: Illusztráció

Már online is lehet időpontot foglalni a koronavírus elleni oltásra. Kórházi oltópontokra tudnak bejelentkezni a már korábban regisztráltak, szerdáig Sinopharm vakcinát kaphat a lakosság. Közben a Magyar Honvédség oltóbuszai is járják az országot, múlt héten több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésre is eljutott az egészségügyi személyzet.

Egyszerűen és gyorsan lehet időpontot foglalni az oltásra, ez a videó lépésről lépésre bemutatja a teendőket, ezt bárki elérheti a vakcinainfo.gov.hu oldalról. A felületet hétvégén nyitották meg, így aki érvényes regisztrációval rendelkezik, de valamiért még nem hívták oltásra, az eeszt.gov.hu honlapon tud helyszínt és időpontot keresni. Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást.

Bárhova foglalható

Az időpontfoglalót a kórházi oltópontokon történő oltásokra lehet használni, ezen a héten szerdáig például a Sinopharm vakcinával történő oltásokra. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál nem kötelező a lakcím szerinti kórház oltópontját választani, viszont érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni a regisztrált, ahol az elsőt.

Oltóbusz a megyében

A Magyar Honvédség oltóbuszai folyamatosan járják az országot, hogy a legkisebb településeken élők is megkaphassák az oltást. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több helyszínen járt múlt héten a hétfős egészségügyi csoport, szombaton például Rozsályban, itt 180-an kaptak egy nap alatt oltást. A helyiek egymás után érkeztek a művelődési házhoz, előre felmérték az igényeket a lakosság körében, ezek alapján vittek elegendő mennyiségű Pfizer típusú vakcinát az oltáshoz. A következő három napban további hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre látogat el az oltóbusz és a hétfős egészségügyi személyzet.

Reggel hét órakor érkezett meg a busz, a kollégákkal vártuk őket nagyon nagy szeretettel. A település Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti csücskében van, a legközelebbi város az Fehérgyarmat, ez 30 km-re található a településünktől, oda kell bemenniük az embereknek az oltópontra vagy a háziorvos oltja be őket, itt megkapják az injekciót. A településen 800 fő lakik, öt település közös hivatalt tart fenn itt, Rozsályban és onnan érkeznek ma is ide oltásra az emberek. A kormányhivatalon keresztül érkezett hozzánk ez a busz, jelezték, hogy mit szólna hozzá a település, ha ide, Rozsályba jönne egy oltóbusz és nagyon nagy örömmel fogadtuk, hiszen így sokkal könnyebb a lakosságnak. Csak ide fel kell jönni a település központjába és itt megkapják az oltást” – mondta Sztolyka Zoltán, Rozsály polgármestere.

Dr. Lele László oltóorvos, aki egyébként a kecskeméti MH Egészségügyi Központ szakembere, így nyilatkozott az oltóbuszról: Nagyon jó ez az oltóbusz olyan szempontból, hogy hoz bennünket, hozza az anyagot, ha szükséges ott is lehet oltani, de mindig a helyi viszonyokhoz kell alkalmazkodnunk és én szeretem a nagy teret és itt nagyon szép helyen vagyunk, nagy térrel, több helyiséggel és ezt kihasználjuk. A Pfizer oltóanyagot kaptuk, csak ezzel oltunk, 180 főt várunk és reméljük, hogy így folytatódik a többi napon is, mivel négynapos kiránduláson veszünk részt. Fiatalok jönnek most már, nem az idősek, nem tudom miért, lehet most már az időseket beoltották és most már a korosztályt is előrébb hozzák, nagyon jó, hogy jönnek, csak így jutunk ki ebből a nagy bajból. A történelem is azt mutatta, hogy a védőoltások, az elkülönítés, az egyéb higiéniai, köztük például ez a maszk, amiben most is vagyunk, ez véd meg bennünket a járványban. Bátran jelentkezzenek oltásra, biztos, hogy megéri, mert saját tapasztalatomból tudom, hogy a betegség az mindig komolyabb, mintha a védőoltás után elkapja esetleg valaki a betegséget, annak a lezajlása, megment esetleg a haláltól vagy a kórházba kerüléstől.”

Nagy Boglárka