Újabb enyhítések jönnek – Az intézkedések jelentős része védettséghez kötött lesz
Fotó: Illusztráció

Újabb enyhítések jönnek négymillió beoltott után. A kormány véglegesítette az új szabályokat, a kijárási tilalom éjféltől kezdődik majd, az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni, viszont a maszkhasználat továbbra is kötelező marad azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak. Az új intézkedések jelentős része védettséghez kötött.

A magyar lakosság 37 százalékát már beoltották, a legfrissebb hétfői adatok szerint összesen 3 millió 604 ezer embert. A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé teszi az újabb enyhítéseket a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Az intézkedések jelentős része viszont védettséghez kötött. A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

Kijárási korlátozás

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső tere is. A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

Szolgáltatások

A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

Maszkviselés

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Nagy Boglárka